РЕТКА СУЂЕЊА "НА ДАЉИНУ": Истраживање показало да су техничке могућности судова коришћене само у ванредном стању

В. Ц. С.

11. 10. 2021. у 20:24

СУДИЈЕ, тужиоци и адвокати нису заинтересовани за коришћење технологије у кривичним поступцима, а значајан је проценат оних који коришћење техничких средстава за пренос слике и звука везују само за период епидемије.

РЕТКА СУЂЕЊА НА ДАЉИНУ: Истраживање показало да су техничке могућности судова коришћене само у ванредном стању

Фото Танјуг

Ово је показало истраживање које је спровео Форум судија Србије, а резултати су представљени у публикацији "Суђење на даљину-правни оквир и пракса".

- Судови су за време ванредног стања морали да поступају у притворским и другим хитним предметима, али и у предметима у којима је поступак вођен за кривична дела против ширења заразне болести. Држава је овај проблем покушала да реши путем тзв. "Скајп суђења", што је у стручној јавности изазвало бројне опречне коментаре - кажу у Форуму судија.

Резултати истраживања су показали да више од половине судова из испитиваног узорка поседује посебну просторију за испитивање посебно осетљивих сведока и техничке могућности. Међутим проценат употребе је током 2019. и 2020. био веома мали.

- У мање од 10 одсто поступака коришћена су техничка средства приликом испитивања сведока који се могу сматрати посебно осетљивим - кажу у Форуму судија. - Ово наводи на закључак да пандемија није утицала на обим примене техничких средстава и судије нису претерано заинтересоване за њихово коришћење, већ се претежно опредељују или за класичан начин испитивања сведока или за вршење увида у записнике о њиховом ранијем испитивању. Судови не поседују посебне евиденције о коришћењу посебних просторија за испитивање сведока, што посредно указује да немају службе за помоћ и подршку жртвама кривичних дела.

Интересантно је и да су резултати другог дела истраживања, који се односио на употребу техничких средстава за саслушање окривљених током ванредног стања, довели до супротних закључака. Наиме, техничка средства су у великој мери коришћена за саслушање окривљених за време ванредног стања. Од 15. марта до 6. маја прошле године, у кривичним поступцима пред основним судовима, саслушана су 103 окривљена "на даљину", а од тога је 75 поступака и завршено. Сви кривични поступци покренути су због кривичног дела непоступање по здравственим прописима за време епидемије и сви окривљени су се налазили у притвору. У више од 95 одсто поступака окривљени је саслушан путем "Скајп" апликације, а у два предмета је коришћен "Вибер". У већини предмета окривљени није упитан за мишљење о томе да се саслуша на наведени начин, већ је само обавештаван. Велики проценат тих саслушања обављен је и пре доношења Уредбе Владе. Такође, у највећем броју пресуда није наведено, нити образложено како је обезбеђено право на одбрану окривљеном и општење са браниоцем.

 

ЗАПРАТИТЕ НПОРТАЛ НА ФЕЈСБУКУ

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)

СЛАВА ПРИЗРЕНСКЕ БОГОСЛОВИЈЕ: Петковић на литургији у Цркви Светог Ђорђа у Призрену