ПРИБЛИЖАВА СЕ ВРЕМЕ СЛАВА: Др Кон - Ситуација је ванредна, један пацијент умире на 27 минута!

Novosti online

11. 10. 2021. у 19:40

ЕПИДЕМИОЛОГ и члан Кризног штаба Предраг Кон рекао је да "нема сумње да је тренутна епидемијска ситуација ванредна, срећом није катастрофално, немамо ситуацију да мора хитно негде да се проширује (болнички) капацитет, стала је та брза препуњеност болница, стабилизовала се крива на високим бројевима, али далеко је од нечег што може да се дефинише као добро".

ПРИБЛИЖАВА СЕ ВРЕМЕ СЛАВА: Др Кон - Ситуација је ванредна, један пацијент умире на 27 минута!

Фото: Танјуг

Он наводи да према званичним подацима имамо на сваких 27 минута један смртни случај повезан са ковидом, али да "објективно на сваких 10 минута имамо смртни случај повезан са епидемијом, налазимо се у озбиљној ситуацији".

Кон је у емисији одговарао на пристигла питања гледалаца о Кризном штабу, томе зашто не да оставку, да ли се осећа одговорним за ток епидемије, да ли су подаци о броју заражених и умрлих реални, да ли су транспарентни сви подаци које би грађани требало да имају у вези са епидемијом корона вируса, као и на бројна друга питања.

На питање зашто не да оставку уколико њега и медицински део Кризног штаба не слуша политички, он одговара питањем: "Да ли заиста неко мисли да је то питање које је битно у овом тренутку?"

Сматра да се таквим питањима ствара јавно мњење против Кризног штаба.

- Ваљда је јасно од почетка да не дајем оставку, из једног јединог разлога - да би радио у корист јавног здравља. Оваква питања се намерно постављају ради дискредитације медицинског дела Кризног штаба. Нема ниједног јединог разлога да ја лично дајем оставку, нити ико други из медицинског дела Кризног штаба - казао је Кон и додао да је медицински део Кризног штаба два пута имао на дневном реду питање оставке и "нисмо је дали, нити ћемо".

На питање зашто се сада у Кризном штабу не појављују неки који су се често појављивали на почетку пандемије, попут доктора Бранимира Несторовића, он каже да Несторовић није члан Кризног штаба од јуна прошле године, односно није поново уврштен у њега након формирања нове владе.

- Свакако да је његово наступање обесхрабривало велики број људи да се вакцинишу... али, није од једини, има још оних који носе звање професора Медицинског факултета и који сносе одговорност - наводи Кон.

Додаје да док је Несторовић био у Кризном штабу, он је био подељен.

- Основно питање је како је уопште могао да функционише Кризни штаб ако је био подељен. Покушавао сам да објасним да јединствене информације нису могле да буду донете јер је било неслагања у самом медицинском делу Кризног штаба, кад је Несторовић отишао нисмо имали више таквих подела - наводи Кон.

Поводом предстојеће сезоне слава, каже да и даље стоји при томе да би требало да буде забрана јавног окупљања преко пет људи.

А на питање зашто нема нових мера и како је то на седници Кризног штаба представила премијерка Ана Брнабић, он понавља да њено објашњење није разумео, али да је "основна ствар и једини резултат са састанка Кризног штаба да се спроводи вакцинација, која је једини излаз из ове ситуације, и мере не би ништа промениле ако не буде вакцинације".

На питање да ли су све вакцине безбедне за децу, он каже да се једино сме користити Фајзер вакцина, јер је она једино одобрена за узраст преко 12 година.

- Не може се рећи да је она једина безбедна, већ се она једино сме користити - казао је Кон.

(СрбијаДанас)

ЗАПРАТИТЕ НПОРТАЛ НА ФЕЈСБУКУ

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)

ВРЕМЕНСКА ПРОГНОЗА ЗА СРЕДУ, 25. МАЈ: Веома топао дан пред нама, по подне пљускови