ПРЕД НАМА ВЕЛИКА ПРОМЕНА ВРЕМЕНА: Метеоролог Чубрило објавио нову прогнозу, стиже јако захлађење са кишом - Ево када се очекује снег

Novosti online

06. 10. 2021. у 09:49

МЕТЕОРОЛОГ Марко Чубрило објавио је нову временску прогнозу и најавио да нам стиже велика промена времена.

ПРЕД НАМА ВЕЛИКА ПРОМЕНА ВРЕМЕНА: Метеоролог Чубрило објавио нову прогнозу, стиже јако захлађење са кишом - Ево када се очекује снег

Фото: П. Милошевић

- Већ данас следи наоблачење које ће повремено доносити кишу и то углавном западним, југозападним и северним пределима у првом делу дана, док ће после подне и увече повремене кише бити над већим делом региона - написао је Чубрило на Фејсбуку.

Како додаје "у кошавском подручју дуваће олујан, над јужним Банатом повремено и оркански југоисточни ветар са ударима и до 25 метара у секунди, док ће први део дана дуж Јадрана бити јаког југа. Дневни максимум од 14 до 22 степена Целзијуса."

Јаче захлађење

Чубрило је најавио и да од сутра можемо да очекујемо појаву кише.

- Од четвртак следи даље, јаче, захлађење уз честу појаву кише и такво време ће се највероватније задржати до понедељка. Највише кише би требало бити на западу, југозападу, југу и понегде над средишњим пределима, док би најмање падавина било на истоку и североистоку Баната, али се и тамо очекује више од 15 милиметара талога - написао је он.

Температуре испод просека

- Од четвртка максимуми углавном испод 15 степени, а крајем недеље и за викенд често и испод 10 степени Целзијуса, што је знатно испод просека за овај део године. Кошава ће мало ослабити и добити источну компоненту, те из топле која ће дувати до среде увече прећи у своју хладну варијанту, док ће дуж северног и већег дела средњег Јадрана почети јака до олујна бура- најавио је професор.

Када ће да се забели?

- Снега до краја недеље углавном неће бити ни на планинама вишим од 1.300 метара надморске висине, а разлог томе је што би по висини у атмосфери, тачније у зони формирања падавина температура била од један до три степена Целзијуса, што искључује сублимацију. Крајем суботе на западу би на тој висини могло постати довољно хладно за снег - написао је Чубрило.

Без сунчаног и топлог времена, према првим најавама, бићемо до краја месеца.

- Негде око 12. октобра постоји најава за пролазну стабилизацију и мање отопљење, али би се свакако задржало релативно хладно време, док после 13. октобра постоји најава новог погоршања и јачег захлађења, када би хладноћа била присутнија и у вишим слојевима атмосфере, те би уз могућу циклогенезу над јужним Јадраном планине више од 1.100 метара надморске висине могле добити конкретнији снег. Засада делује да све до око 20. октобра остаје релативно хладно уз повремене падавине- закључио је Чубрило.

БОНУС ВИДЕО:

Застава Србије се вијори над Београдом

 

Запратите Нпортал на Фејсбуку

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)

ПРЕТЕЋИ МЕЈЛ СТИГАО ТОКОМ НОЋИ: Дојаве о бомби у основним школама у Новом Саду и целом Јужнобачком округу