СТИЖЕ ВЕЛИКО ЗАХЛАЂЕЊЕ И ПАДАВИНЕ: Објављена најновија временска прогноза, након топлијих дана долази нам права јесен

Novosti online

03. 10. 2021. у 10:07

ДО уторка углавном сунчано и релативно топло, а у кошавском подручју и дуж Јадрана ветровито, најављује професор географије Марко Чубрило.

СТИЖЕ ВЕЛИКО ЗАХЛАЂЕЊЕ И ПАДАВИНЕ: Објављена најновија временска прогноза, након топлијих дана долази нам права јесен

Фото: А. Стевановић/Танјуг

Како је саопштио, промена времена стиже од средине следеће недеље уз јаке захлађење и падавине, знатно обилније на западу региона, а топла кошава ће прећи у хладну

Тренутни модели све до око 20. октобра држе сигнал за доминацију скандинавског антициклона уз прохладно, али слабо влажно источно струјање ка нама.

Над западним пределима Европе долази до развијања неколико јаких циклона чији ће се фронтови наредних дана веома споро премештати на исток. У исто време поље антициклона са центром над Украином изнад исотока конинента условљава суво време.

Велика разлика у ваздушном притиску између пространог циклона на западу и антициклона на истоку покреће типичан ветар за источни део Србије и већи део Војводине - кошаву, тврди Чубрило.

Све до уторка над највећим делом региона суво и релативно топло, у кошавском подручју умерен и јак, а на југу Баната повремено и олујан југоисточни ветар, док ће дуж Јадрана од сутра јачати југо. Данас крајем дана и у понедељак над приобаљем северног Јадрана, планинском залеђу Истре, југу Горског Котара и понегде над средишњим Јадраном повремена киша или пљусак.

Дневни максимум у постепено порасту, за викенд углавном од +17 до +23, а почетком недеље од +19 до +26 степени Целзијуса, понегде и који степен преко +26.

У уторак крајем дана на југозападу, западу и југу региона јаче наоблачење са кишом и пљусковима. Југо на Јадрану у појачању, а кошава би могла имати олујне и орканске ударе.

Погоршање би било последица премештања хладног фронта преко Алпа и секундарне цикогенезе над Јадраном.

Последњи прорачуни модела сугеришу да би се тај циклон преко средњег Јадрана и средишње Италије премештао даље на југ, дакле не би ишао уобичајном путањом на исток. У томе би га пречило јачање пространог антициклона који би своје језгро измештао ка Скандинавији, истиче Чубрило.

Са постављењем свог језгра над ово полуострво, антициклон по својој источној периферији из Русије отвара пут за продор осетно хладнијег ваздуха, пособно над северне, источне и средишње делове региона те би од среде топла кошава прешла у своју хладну варијатну, док би на северном и делу средњег Јадрана југо окренуо на буру.

Свакако би захладило и у другом делу следеће недеље максимуми би се могли кретати од +10 до +16 степени Целзијуса, а на истоку Србије само око +7 , а у областим где би било ветровито субјективан осећј хладноће би био врло висок.

Количина кише би према актуелним прорачунима над великим делом југа, југозапада и запада региона била и преко 50мм талога, док би од средишње Војводине, западне и дела средишње Србије била драстично мања, углавном испод 5мм талога.

После 11.10. би се циклон полако удаљио, али би и даље остало свеже уз источно струјање и максимуме од +13 до +19 степени Целзијуса.

Дугорочни ЦФСВ2 модел сугерише да би велики део месеца могао проћи у доминацији

Скандинавског антициклона који би ка нашем делу Европе слао релативно хладно али слабо влажно струјање са истока или североистока.

Сумирано, до средине следеће недеље топлија варијанта јесени али уз кошаву и југо дуж Јадрана, док би у другом делу следеће недеље могло наступити прво јесење захлађење уз окретање кошаве на хладну и буру дуж дела Јадрана, али ову су врло осетљиве синоптичке ситуације и најмања промена положаја баричких система може доста тога променити, навео је Чубрило.

Запратите Нпортал на Фејсбук страници

БОНУС ВИДЕО - Робот уз помоћ сензора у земљи, али и сателита проверава стање земље

 

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)