КИСИЋ ТЕПАВЧЕВИЋ: Мере итекако постоје, али вакцинација нема алтернативу

Танјуг

02. 10. 2021. у 20:53

ЧЛАНИЦА Кризног штаба Дарија Кисић Тепавчевић изјавила је да у Србији итекако постоје мере за борбу против корона вируса које су на снази, али и указала да вакцинација нема алтернативу, због чега је још једном апеловала на све да приме вакцину против ковида 19.

КИСИЋ ТЕПАВЧЕВИЋ: Мере итекако постоје, али вакцинација нема алтернативу

Фото: Танјуг/С:А

Гостујући на РТС-у, указала је да је погрешно у овом моменту говорити да не постоји ниједна мера и истакла да мере итекако постоје - мере на уласку у земљу које подразумевају да ко није вакцинисан или нема налаз ПЦР теста мора у изолацију, мере за све затворене просторе, за школске и предшколске установе, трговинске центре...

На питање да ли се може очекивати доношење рестриктивнијих мера, имајући у виду повећан број новозаражених и преминулих, Кисић Тепавчевић је рекла да је одговор врло једноставан - "вакцинација, вакцинација, вакцинација".

- Нема алтернативе за вакцинацију. Ми итекако имамо мере које су на снази, имамо инспекције које су на терену по читавој Србији, али немамо полицајце и контролоре за свакога од нас. Последњих дана имамо пораст вакцинације, али немојте да дочекамо да нам се неки члан породице разболи или умре да бисмо били свесни колико је овај вирус опасан  - поручила је Кисић Тепавчевић.

Апеловала је на све грађане да се вакцинишу јер, како је истакла, једино вакцинација спашава животе.

Када је реч о установама социјалне заштите, Кисић Тепавечевић је рекла да је тренутно код 302 корисника тих установа потврђено присуство корона вируса.

- Ради се о најстаријим суграђанима, са хроничним болестима, али који су углавном вакцинисани и управо због тога имају благе форме болести - рекла је Кисић Тепавчевић, која је и министарка за рад, запошљавање, борачка и социјална питања.

Навела је да је у установама социјалне заштите више од 90 одсто корисника вакцинисано, док је трећу дозу примило око половина њих.

Кисић Тепавчевић је појаснила да Медицински факултет није увео ковид сетификате, већ да пре уласка на место где се врши практична настава, то јест у болнице и клинике, треба да се достави потврда која са високом вероватноћом указује да студент у том моменту није носилац инфекције и да не може да преноси корона вирус.

То су, додала је, или потврда о вакцинацији или потврда да је прележао Ковид 19 и да има одређени титар ИгГ антитела или да је "свеж" налаз о томе да је негативан на антигентском или ПСР тесту.

Додала је да, уколико неки студент има контраиндикације, привремене или трајне, да прими вакцину, у том случају трошкове тестирања сноси држава.

"Значи, то нису никакве пропуснице, већ провера да ли студент у моменту када улази у болницу, једну врло ризичну средину, у себи носи овај вирус", додала је Кисић Тепавчевић.

Појаснила је да је извођење практичне наставе на Медицинском факултету специфично јер се та врста наставе изводи у болницама и клиникама где се налазе пацијенти.

Самим тим, додала је да су студенти медицине у односу на студенте других факултета у повећаном ризику да дођу у контакт са проузроковачима многих заразних болести, као и да пренесу инфекцију другима.

Зато, додала је, за студенте медицине постоје правила, невезано од Ковида 19 или било које пандемије, да не могу да долазе на наставу уколико имају знаке било какве инфекције.

Запратите Нпортал на Фејсбуку

БОНУС ВИДЕО:

Како је породиљама оболелим од корона вируса?

 

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)