ДОКТОРКА ГРУЈИЧИЋ О ЛЕЧЕЊУ ОНКОЛОШКИХ ПАЦИЈЕНАТА: "Радимо у три смене, прилагодили смо се Ковиду"

Новости онлине

02. 10. 2021. у 14:17

ДИРЕКТОРКА Института за онкологију и радиологију Србије, професорка Даница Грујичић, каже да упркос повећаном броју нових случајева заразе коронавирусом они нису престајали са радом, да лечење онколошких пацијената није запостављено и да се дневно на Институту озрачи око 360 пацијената.

ДОКТОРКА ГРУЈИЧИЋ О ЛЕЧЕЊУ ОНКОЛОШКИХ ПАЦИЈЕНАТА: Радимо у три смене, прилагодили смо се Ковиду

Фото: Н. Скендерија

Даница Грујучић је гостујући у Јутарњем дневнику навела да пацијенти који су имали одлуку конзилијума да треба да се оперишу нису дуго чекали.

- Малтене испоставило се у једном тренутку да се дуже чека на конзилијум него што се чека на операцију. Тако да ћемо вероватно морати да уведемо и поподневне конзилијуме. У сваком случају ми нисмо престајали да радимо, са ова два нова апарата које смо добили дневно се озрачи око 360 пацијената. И даље радимо у три смене. Сад се чека у неком прихватљивом термину до три недеље. Терапија на х-ножу чека се негде од две до три недеље. На хемотерапију се чека од месец дана до пет недеља, лекари сами процењују ко је хитан. Гама нож нема листу чекања - наводи Грујучићева.

Истиче да је проблем што велики број пацијената, скоро трећина долази у колицима да почне лечење.  

- Битно је да људи који имају заиста тегобе не одлажу прегледе - наводи гошћа Јутарњег програма. 

- Позивам колеге који су радиотерапеути, који су у конзилијуму, а који знају протоколе и који су то пацијенти који могу да иду на гама нож да их пошаљу код нас јер ту заиста немамо листу чекања. Онколошки пацијенти највеће жртве пандемије ковид 19", апеловала је гошћа Јутарњег програма. 

Позива све жене које су нешто напипале да дођу на Институт јер како каже, откривене на време, те болести могу бити спречене и излечене.

- Молим вас жене ако сте нешто напипале дођите, бићете прегледане. Радимо на два нова перфектна мамографа. Почело је већ да се ради. Обука је ишла заједно са радом на пацијентима - апеловала је Грујичићева. 

"Прилагодили смо се ковиду" 

Наводи да су се на Институту прилагодили и научили да живе са ковидом 19.

- Прилагодили смо се и када је у питању тестирање и када је у питању појава пацијената који вам дође негативан, а после два дана је позитиван, а једноставно није имао симптоме. Ми сада не распуштамо цела одељења. Онима који су били у контакту са зараженом особом одлаже се лечење за једно две недеље, код којих може наравно. Они којима треба хитна интервенција иду у Батајницу где могу да буду комплетно оперисани. Што се тиче хроничних болесника и самих онколошких пацијената ми радимо као и раније - истиче Грујучићева.

Институт за онкологију и радиологију Србије и Сремска Каменица нису ушли у ковид систем, каже гошћа Јутарњег програма, јер мислим да би то био крах здравственог система.

- Међутим, ако се овако настави и ако се настави неодговорно понашање вероватно ћемо и ми морати да на неки начин да се прилогођавамо - истиче директорка Института за онкологију и радиологију.

Истиче да су све болнице и центри преоптерећени.

- Ургентни центар је изузетно оптерећен, неурохирургија ради са само две сале, Прва хируршка такође са преполовљеним кадром зато што једноставно нема анестиолога, они су углавном у Батајници и у ковид болницама. Ево сад је и један наш анестетичар тамо - наводи Грујучићева.

Замолила је све оне који се до сад нису вакцинисали да то учине.

Пацијенти су нам најважнији

Говорећи о студентима медицине и похађању наставе објашњава да су им дате четири опције.

- Да имају потврду да су прележали ковид 19, или да имају антитела, или да су пи-си-ар негативни или да су вакцинисани - наводи гошћа Јутарњег програма. 

Истиче да не смеју дозволити да неко од студената зарази пацијента.

- Наш центар света је пацијент, не могу ја да дозволим да неко ко је неодговран уђе и зато што жели да учи зарази пацијента. Шта ћемо онда. Онда ће нас тужити фамилија болесника. Значи, ми смо се договорили да на једног асистента буду три студента, да на десет пацијената на неком одељењу буде један студент и да он испуни једну од четири опције које су му понуђени - објашњава Грујучићева. 

(РТС)

Запратите Нпортал на Фејсбуку.

БОНУС ВИДЕО: НИКАДА НИЈЕ БИЛО ТЕЖЕ: Репортери "Новости" у црвеној зони ковид болнице у Батајници

Ускоро опширније

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (1)