ОГИСТ ГОВЕН – ЗАБОРАВЉЕНИ ПОЧАСНИ ГРАЂАНИН БЕОГРАДА: Предавање др Александре Колаковић на Jутјуб каналу КЦНС

В.Н.

30. 09. 2021. у 08:19

ПРЕДАВАЊЕ др Александре Колаковић „Огист Говен: Заборављени почасни грађанин Београда, француски дипломата и новинар" можете погледати на Јутјуб каналу Културног центра Новог Сада.

ОГИСТ ГОВЕН – ЗАБОРАВЉЕНИ ПОЧАСНИ ГРАЂАНИН БЕОГРАДА: Предавање др Александре Колаковић на Jутјуб каналу КЦНС

ФОТО: др Александра Колаковић (КЦНС)

Лик и дело човека који је прецизно анализирао међународне односе у предвечерје и током Великог рата и због тога уживао велики углед међу европским интелектуалцима, данас су, нажалост, познати само историчарима. Кроз призму Говенових деловања др Александра Колаковић указује на значајну епизоду француско-српске историје и сарадње.

Верује се да је овај значајни полихистор упознао српске интелектуалце у време када је био француски дипломата у Дунавској комисији. Богдан Гавриловић је истакао да је реч о једном од ретких публициста „у чијим су чланцима и списима сјај стила и интуитивна моћ једног даровитог политичара били у потпуној хармонији са објективношћу и с дубоким знањем једног научника".

Захваљујући Огисту Говену српски интелектуалци су имали могућност да пласирају наративе о Србији и Србима у доба Великог рата и учествују у пропагандним гласилима.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)