НА ОНЛАЈН АКО ЧЕТВОРО ИМА КОВИД: Ружић - Инфицирано 0,54 одсто деце и 1,2 одсто наставника

Љ. Бегенишић

17. 09. 2021. у 08:21

ОДЕЉЕЊЕ ће морати да пређе на онлајн наставу ако има најмање 20 одсто заражене деце - четворо у одељењу.

НА ОНЛАЈН АКО ЧЕТВОРО ИМА КОВИД: Ружић - Инфицирано 0,54 одсто деце и 1,2 одсто наставника

Фото З. Јовановић

До сада је за прелазак на овај модел био услов да у одељењу буде двоје заражених ученика.

Ово су корекције које ће бити унете у "семафор модел", по коме се сада организује настава у свим школама.

Да је систем иновиран, потврдио је министар Бранко Ружић.

- Одељења са 16 и мање ученика прелазе на онлајн наставу уколико се у том одељењу појаве три случаја заразе. Одељење са више од 16 ђака, у којем се појаве два заражена ученика, дели се на две групе и прелази на комбиновани модел, а уколико се у тим групама појави више од троје заражених, група прелази на онлајн наставу - појаснио је Ружић, уз напомену да је таква одлука донета на састанку са представницима Института "Батут".

Ружић је рекао и да је одлучено да критеријум на нивоу локалне самоуправе, за прелазак на наставу на даљину, буде 1,5 одсто заражене школске деце, а четири код наставног и ваннаставног особља.

Он је навео да број заражене деце не прелази 0,54 одсто, јер их је до уторка било 4.400, а код запослених проценат инфицираних не прелази 1,2 одсто.

У школама поздрављају настојања да се наставни процес што дуже одвија нормално.

- Очигледно је да држава на све начине жели да школе задржи отвореним, што је добро. Можда је иновирани систем мало компликован, али траже се начини да се што дуже у школу иде нормално - каже Александар Марков, председник Форума београдских гимназија.

Он, међутим, упозорава да се нико не бави наставницима, а њих има доста заражених, па нема ко да их замени. Додаје да се путем друштвених мрежа трага за заменама, посебно дефицитарних, попут наставника физике и немачког језика.

Иначе, у Београду је једино Девета београдска гимназија "Михаило Петровић - Алас" прешла у потпуности на онлајн наставу која ће трајати 10 радних дана, због 70 заражених ђака који су у 90 одсто одељења.

Тим за школе данас ће, као и сваког петка, саопштити које школе у целој земљи прелазе у неку другу зону. Тренутно су на онлајн моделу школе у 40 општина и градова.

За Пирот се већ зна, јер ће, како је најавио градоначелник Владан Лазић, школе у овом граду од понедељка примењивати друге моделе наставе.

- Ученици од првог до осмог разреда требало би да буду подељени у две групе, са часовима који трају 30 минута, док средње школе у потпуности прелазе на онлајн наставу - рекао је Васић и појаснио да се Пирот и још три општине Пиротског округа налазе у црвеној зони која има већи ризик за преношење вируса.

ВАН ШКОЛА ВЕЋА ОПАСНОСТ

МИНИСТАР Бранко Ружић рекао је да образовни систем не изазива трансмисију вируса, да не треба дискриминисати школе, а да се не води рачуна о ономе шта се дешава ван школа.

У неким срединама родитељи су револтирани због преласка на онлајн наставу, па су, рецимо, у Нишу чак и протестовали, тражећи да се деца врате у клупе.

- Они дању не иду у школу, али зато увече могу у кафић, на утакмицу, на прославу, биоскоп, концерт - жале се родитељи.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)

ПАЛМА ДОБИЈА УЛИЦУ У ПАРАЛИЈИ: Драгану Марковићу уручен орден Звезда града Катерини (ФОТО)