“НОВОСТИ” ИСТРАЖУЈУ: Уместо да је слуга, мобилни наш господар

Ј. Динчић - Г. Новаковић

12. 09. 2021. у 10:33

ЗАМИСЛИТЕ један сат без мобилног телефона и покушајте да се присетите како је било живети без њега пре само 20 година.

“НОВОСТИ” ИСТРАЖУЈУ: Уместо да је слуга, мобилни наш господар

Фото Shutterstock

Данашње генерације младих то никада неће сазнати, али они у зрелијем животном добу и те како знају за комуницирање писмима, разгледницама, сећају се дугих разговора преко фиксне мреже... Иако су на то били навикнути, лако су се прилагодили и усвојили употребу модерних технологија. Како би данас могао да изгледа живот без могућности да у сваком тренутку будеш доступан и "на вези", многи не могу да замисле, јер им је мобилни телефон "продужена рука" или - "прозор у свет".

Ове године обележено је 150 година од када је Александар Грејам Бел изумео телефон, а само век и по касније човек се толико зближио са овим научним достигнућем да је некоме ова справица постала најбољи пријатељ. Модерном човеку данас је незамисливо да живи без мобилног телефона, чак и у оним земљама где се још негују и одржавају свакодневни контакти "лицем у лице". Ипак, моћне технологије омогућавају нам да те везе сачувамо и када смо километрима удаљени једни од других.

- Живот без мобилног телефона био би успоренији, јер нам он омогућава мобилност. Примера ради, ви не бисте могли сада од мене да добијете одговоре, већ бисте морали да сачекате да дођем кући и да се чујемо преко фиксног телефона. Такође не бисте могли да убрзате моје писмо преко електронске поште, већ бисте чекали - на пластичном примеру објашњава психолог и гешталт психотерапеут Слободана Миловановић.

Фото Shutterstock

ПРЕМА речима наше саговорнице, млади су највише погођени ером модерних технологија, а коришћење мобилних телефона само је делић на који не могу да утичу.

- Жао ми је што млађе генерације неће имати право на ситне грехове, јер на свакој журки, сваком друштвеном догађају, све се снима, све се фотографише и објављује у реалном времену - каже Миловановићеве. - Тако њихови делови живота бивају извучени из контекста, због којих могу да буду обележени за цео век.

С друге стране, данас на неки начин немате право да искључите мобилни телефон, јер ако нисте доступни, одмах се јавља егзистенцијални страх да се нешто догодило. Постоје и одређене групе људи који проверавају да ли је неко тренутно "на мрежи" и не могу да одоле да се не јаве на непознати број.

- Усплахиреност и узнемиреност кад се напусти кућа без мобилног телефона, само је један од низа симптома зависности од ове справе - додаје наша саговорница. - Мобилни се доживљава као део тела. Људи немају свест о томе колико времена проводе гледајући у мали екран и не могу да објасне сврху или смисао таквог понашања.

Према речима стручњака, у основи је губитак слободе, који је увек праћен идејом - "могу да престанем кад год пожелим". Проблем је што се изазову не може одолети и што се услед апстиненције јављају нелагода, непријатност и опседнутост.

Фото Тошо Борковић

РАЗГОВОР

ЉУДИ су вековима живели без интернета и мобилног телефона и сналазили се да одржавају контакте међу собом. Ипак, дигитална револуција драстично је убрзала комуникацију и довела до дигитализације пословања. Она је омогућила људима да производе садржаје који су потенцијално видљиви свима. Данас се живи у ери у којој су нам све информације доступне и као последица коришћења интернета и смарт телефона, цео свет је у нашем џепу. То је један од основних разлога зашто ће већина људи рећи да не може да живи без мобилног телефона. Посебна прича у ери мобилних телефона је однос дете - родитељ.

- То што родитељи прибегавају да раније дозволе употребу мобилног телефона својој деци, говори и о оправданом страху у данашње време. Пре првог разреда основне школе не би требало малишанима давати телефон. Идеално би било да се са тим сачека до петог разреда, али то није могуће. Родитељи имају потребу да знају где им је дете, да се чују са њима док су на послу - говори Слободана Миловановић.

Како каже наша саговорница, деца морају да буду информисана и дигитално писмена, пре него да им се забрани коришћење мобилног телефона. Морају да знају какве опасности све вребају.

Иначе, према истраживањима када је реч о коришћењу мобилног телефона, подаци су забрињавајући. Свака друга испитана особа проверава свој телефон чешће него што би желела, али осећа се и присиљено то да чини. Трећина испитаника сагласна је с тим да превише времена проводи са својим паметним телефоном, и верују да би били задовољнији када би то променили. Две трећине људи признаје да осећа панику при помисли да су изгубили свој мобилни телефон, док три од десет испитаника признаје да су у тренуцима када нису користили телефон, размишљали о томе када ће га поново употребити.

ВИШЕ УРЕЂАЈА НЕГО СТАНОВНИКА

РЕГУЛАТОРНА агенција за електронске комуникације и поштанске услуге, израдила је извештај према којем је током 2020. године избројано готово милион и по мобилних уређаја више него што је становника у Србији.

Према подацима из 2018. године, на 100 становника у нашој земљи било је 120 корисника мобилне телефоније. Забележен је блажи пад у односу на годину раније, јер су тада на 100 грађана регистрована 122 корисника мобилних телефона.

ПРВИ ТЕЛЕФОН

ПРВА телефонска линија у Србији успостављена је 1883. између култне престоничке кафане "Три листа дувана" и садашњег Рударско-геолошког факултета. У Београд га је донео Панта Михајловић, који је радио у чувеној фабрици електронске опреме у Њујорку. Он је тада убедио војног министра Тешу Новаковића да се ова справа уведе у нашу земљу и омогући комуникација са свима.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)

СЛОГА СПАСАВА ЖИВОТ: Хитним службама неопходна реформа и збијање редова при интервенцијама, предлажу се заједнички тренинг центри