ЂЕРЛЕК: Могуће нове мере, размишља се о томе да вакцинација здравствених и просветних радника буде обавезна

Novosti online

05. 09. 2021. у 16:01

У НАРЕДНЕ две, најкасније три недеље, очекујем најјачи удар делта соја. Нажалост, много јачи него што смо очекивали. Не искључујем и мере које се неће свидети грађанима - смањење окупљања и рада угоститељских објеката, ноћних клубова. Основни циљ нам је да заштитимо животе и здравље људи, а то нема цену - речи су др Мирсада Ђерлека, државног секретара у Министарству здравља.

ЂЕРЛЕК: Могуће нове мере, размишља се о томе да вакцинација здравствених и просветних радника буде обавезна

Фото: Танјуг

У Србији је вакцинисано 51,7 одсто пунолетних и ту као да се са вакцинацијом стало, бројка не мрда. Управо ће њено повећање бити једна од тема на наредној седници кризног штаба, каже др Ђерлек. Размишљања о томе како доћи до циља и подстаћи људе да заштите једни друге, али и себе иду у више праваца.

- Размишљамо и о лутрији и сличним подстицајима, а ускоро ћемо знати и да ли ће то бити у комбинацији с препорученом вакцинацијом за одређене категорије, али не бих ништа да прејудицирам - рекао је Ђерлек и додао да ситуација са вакцинисаним пацијентима постаје све озбиљнија.

Каже и да се ситуација погоршава, да је велики број невакцинисаних у болницама који завршавају и на респираторима, свакодневно више од 15 људи губи живот.

Вакцинација је сада препорука, али се размишља да за здравствене и просветне раднике постане обавезна.

- Размишљамо и о обавезној вакцинацији здравствених и просветних радника, а да ли ће се заиста одлучити на ту варијанту - видећемо. Једно је јасно - држава неће толерисати појединцима ако будемо у ситуацији да нам делта сој и уопште корона вирус још јаче запрети. Полазак деце у школу била је тема број један у овом тренутку, а следећи задатак је повећање броја вакцинисаних, без чега нема колективног имунитета и без чега само продужавамо агонију. Сигуран сам да ћемо наћи начин да то учинимо - рекао је и објаснио да постоје земље које су за одређене групације увеле вакцинацију као обавезу.

- У Француској је обавезна за здравствене раднике по одлуци председника Макрона, што је у складу са свим принципима и нормама, јер неће да дозволе да они заражавају пацијенте. И после те одлуке имали су још скоро 14 милиона вакцинисаних, иако су биле демонстрације - каже Ђерлек.

Убеђен је, каже, да ће се наћи модус како да дођемо до 70-80 процената вакцинисаних.

- А зар годину и по дана агоније у друштву, толико болесних, толико људи који су изгубили животе, притисак под којим је оштећено и ментално здравље нису довољни да сви засучемо рукаве и примимо прву и другу дозу, не разумем тих 42-45 одсто популације, зашто оклевају, шта још чекају?! Ако мисле да ће ово само да прође - неће! Морамо да покажемо колективну одговорност - наглашава Ђерлек.

За ковид пропусницама о којима се прича, каже, треба добро размислити да ли би дале резултате и да зато треба "сто пута мерити, а једном сећи".

- Треба видети да ли ће то заиста дати резултате. Знате колико смо подстицајних мера дали и колико смо причали о мотивацији за вакцинацију па није дало резултате. Желимо да дођемо до модела који ће стварно дати резултате - његове су речи.

Наводи да у фебруару почиње давање четврте дозе и да ће се свака наредна давати на шест месеци.

- Многи који нису из медицине дају себи за право да дискутују о корони и вакцини, што ствара велику заблуду код грађана, а то нам уопште не треба. С друге стране, поштујем колеге, међу којима има и уважених професора, који причају о четвртој дози, али приоритет државе и здравственог система је повећање броја имунизованих. Вакцинисали смо свега 51,7 одсто пунолетних с обе дозе, али већ причамо о четвртој! Број један нам је да повећамо прву и другу дозу, одмах после тога је трећа за пацијенте који су приоритетни, којих је до 400.000, а болују од тешких болести праћених смањеним имунитетом. Иде и јесен с респираторним инфекцијама, па и грип који ће трајати до марта, а вакцина код таквих пацијената полако губи ефекат и мора им се дати трећа доза. Радује ме што већ имамо одличан одзив - око 200.000 грађана примило је трећу дозу - тврди.

Последњих дана све је више деце са средње тешким и тешким клиничким сликама.

- Кад отац и мајка нису вакцинисани, неће бити ни дете. Међутим, деца не само да су суперпреносиоци већ у неколико градова имамо озбиљан број заражене деце која на велику штету и жалост имају средње тешке, па и тешке клиничке слике. И Удружење педијатара је за вакцинацију деце старије од 12 година, која је одобрена и молим родитеље да заштите децу. Делта сој напада невакцинисане и ако у једном малом Тутину већ има 56 заражене деце, колико ћемо их имати у Београду, Новом Саду, Крагујевцу, Нишу?! - пита се он.

Капацитети у болницама се пуне, кључно је да извучемо поуке из претходних

- Капацитети у Батајници су попуњени 50 одсто, тамо има још доста места. Али, као одговорна држава, увек рачунамо и на најгори сценарио јер корони не може да се верује, што нас је време научило.

(Курир)

БОНУС ВИДЕО - Отвара се нова ковид болница у Новом Саду

 

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)