ОДЛУКА ПАДА ПО ПОДНЕ: Ко ће наставу пратити из клупе, а ко од куће?

Novosti online

03. 09. 2021. у 12:09

ШКОЛСКА година почела је у среду, а већ данас родитељи и ученици треба да буду у приправности, будући да се одлука да ли ће ђаци у различитим локалним самоуправама следећу недељу провести у клупама или ће наставу пратити онлајн доноси данас до подне!

ОДЛУКА ПАДА ПО ПОДНЕ: Ко ће наставу пратити из клупе, а ко од куће?

Фото романет.ме

Наиме, како је Министарство просвете раније најавило, одлука о преласку из једне зоне у другу, односно промени начина обављања наставе, мора да буде саопштена ђацима и родитељима најкасније у петак у подне, а важиће од наредног понедељка, да би сви могли да се припреме.

Ситуација се у свакој школи и локалној самоуправи скенира на недељном нивоу, а онда се подаци шаљу Министарству просвете и Институту “Батут”.

Пет параметара

Да ли ће школе и локалне самоуправе бити у зеленој, жутој или црвеној зони неће бити произвољно већ ће зависити од неколико јасних параметара: броја вакцинисаних, броја заражених у последњих 14 дана, процента позитивних тестова, тренду раста или опадања броја заражених, али и поштовању мера у самим школама.

Одлучивање о моделу наставе доносиће се за територију општине, односно града у целини, укључујући ту и Београд. Дакле, градске општине се не би посматрале као посебне јединице.

15 градова комбиновано, Тутин био на онлајн режиму

Подсећамо, прошлог петка Министарство просвете, науке и технолошког развоја упутило је допис школским управама, основним и средњим школама и јединицама локалне самоуправе о томе како ће следеће седмице ученици кренути на наставу по општинама.

Већина ученика је кренула регуларно у школску годину, осим у средњим школама у 15 јединица и то Кладову, Петровцу на Млави, Новој Вароши, Прибоју, Ужицу, Ваљеву, Деспотовцу, Јагодини, Параћину, Свилајнцу, Рековацу, Ћуприји, Прешеву, Новом Пазару и Бојнику.

Настава у средњим школама у овим локалним самоуправама одвијала се по другом моделу - комбинованом, по коме се образовно-васпитни процес организује комбиновањем непосредне наставе и наставе на даљину, а одељења су подељена у групе.

Тутин је једина локална самоуправа у Србији где се примењивао трећи модел, односно онлајн настава у свим средњим школама.

Ученици који болују од короне или код којих се постави сумња на корону у периоду који одреди ординирајући лекар, као и ученици који су блиски контакти корона позитивних особа који се налазе у карантину у кућним условима, до истека периода карантина у складу са стручно-методолошким упутством нису почели са наставом 1. септембра.

Одлука о начину организације наставе у основним и средњим школама донета је у складу са одлукама и закључцима Кризног штаба за сузбијање заразне болести Ковид-19 и стручним упутствима за организацију образовно-васпитног рада у основној и средњој школи за школску 2021/2022. годину.

(Блиц)

БОНУС ВИДЕО: НОВА ШКОЛСКА ГОДИНА ПОЧЕЛА ХИМНОМ: Погледајте како су млади Смедеревци кренули у нове успехе

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)