"НОВОСТИ" САЗНАЈУ: На Моравском коридору археолози пронашли 38 гробова (ФОТО)

С. Б.

01. 09. 2021. у 13:27

ЧАК 38 гробова са очуваним остацима одраслих индивидуа мушког и женског пола, али и дечјим скелетима, нашли су стручњаци из Крушевца и из Београда код локалитета Бедем, у атару села Маскаре код Варварина, сазнају “Новости”.

НОВОСТИ САЗНАЈУ: На Моравском коридору археолози пронашли 38 гробова (ФОТО)

Фото: С. Б.

Овим невероватним открићима завршена су заштитна археолошка истраживања на траси Моравског коридора, а како је предочено “Новостима”, гробље је дислоцирано и сви скелети иду на антрополошку анализу у Археолошки институт у Београду.

Истражена површина износи око 190 квадратних метара. До првих открића, пет костура, дошло се средином јуна, када су радници ангажовани на градилишту ауто-пута Појате - Прељина кренули са радовима. Почетком августа археолози крушевачког музеја и Археолошког института у Београду дошли су до остатака 12 индивидуа и потврдили постојање читаве некрополе из друге половине 6. века, о чему су “Новости” писале.

Даљим истраживањима дошло се до открића чак 38 гробова, чиме је дефинитивно и утврђено да је густа вегетација сакривала цело гробље недалеко од тробродне базилике нађене 2008. године.

- Изузетна је ствар да су, шест година након задњих истраживања на локалитету, археолози поново добили прилику да добију један пунији контакт самог налазишта, овога пута кроз причу о људима који су несумњиво живели на овим просторима - каже археолог Марин Бугар.

Према речима археолога Душан Каличанина, сарадника Археолошког института из Београда, некропола је припадајућа локалитету, односно утврђењу и цркви, а у питању су скелетно сахрањивани хришћански покојници. Сама некропола је организована по систему “гробови на редове”, што је карактеристика за 5. и 6. век.

- Испоставило се да је некропола практично испод густе шуме и када је механизација “зачистила” простор, добили смо поред костура и остатке две или три грађевине, што можемо да закључимо по концетрацији античког малтера - напомиње Каличанин. - Наишли смо на изузетно занимљив налаз опеке са утиснутим крстом.

ПОМОЋ РАДНИКА СА КОРИДОРА

ИСТРАЖИВАЊУ дела некрополе, која прати потпорни зид будућег Моравског коридора, помогли су и радници конзоријума “Бехтел Енка”, чиме се знатно убрзао рад на терену. Бедем Маскаре је према сазнањима стручњака у време цара Јустинијана представљао важну стратешку и комуникацијску тачку за Византијско царство.

БОНУС ВИДЕО: БЕЗ ВИЗЕ ДО РАЈА: Шта Срби највише воле у Египту?

 

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
МАКРОН НА КОНФЕРЕНЦИЈИ СА ШОЛЦОМ ЗАТРАЖИО: Дозволите Украјини да гађа циљеве у Русији одакле се врши гранатирање

МАКРОН НА КОНФЕРЕНЦИЈИ СА ШОЛЦОМ ЗАТРАЖИО: Дозволите Украјини да гађа циљеве у Русији одакле се врши гранатирање

ОРУЖАНИМ снагама Украјине треба дозволити да гађају циљеве у Русији, одакле се врши гранатирање, рекао је француски председник Емануел Макрон, а његов говор је емитован на налогу Јелисејске палате на друштвеној мрежи Икс.

28. 05. 2024. у 19:48

„ЖОГО БОНИТО“ ЗА МАЛОГ ОГИЈА: „Дечак лептир“ наставља борбу уз подршку хероја из Суперлиге хуманости

„ЖОГО БОНИТО“ ЗА МАЛОГ ОГИЈА: „Дечак лептир“ наставља борбу уз подршку хероја из Суперлиге хуманости

ФОНДАЦИЈА Моззарт за сваки погодак у домаћем првенству издваја 10.000 динара, а најбољи играч априла Винисијус Мело усмерио хуманитарни фонд за лечење Огњена Бојковића

24. 05. 2024. у 16:00

МОМАК НА МАТУРУ ДОШАО ОБУЧЕН КАО БАКА: Са њим дошли и унуци - Ја сам их отхранила! (ВИДЕО)

МОМАК НА МАТУРУ ДОШАО ОБУЧЕН КАО БАКА: Са њим дошли и "унуци" - "Ја сам их отхранила!" (ВИДЕО)

МОМАК из Бијељине насмејао је регион када је на матурској вечери Пољопривредне и медицинске школе, за разлику од својих вршњака, дошао у нешто необичнијој одећи.

27. 05. 2024. у 09:15

Коментари (0)

ОДБИО ЈЕ НАС! ИГРА ЗА ЊИХ! Хрвате баш погодио списак Србије за ЕУРО 2024, један играч им је трн у оку