НА СУДУ ВИШЕ ОД 10.000 НАЈСТАРИЈИХ: У октобру истиче рок за покретање поступка за накнаду штете због умањења пензија

Novosti online

26. 08. 2021. у 10:32

ОШТЕЋЕНИ пензионери и њихови наследници најкасније до 1. октобра могу да покрену поступак за накнаду штете коју су претрпели због смањења пензије у периоду од 1. новембра 2014. до 30.септембра 2018. године.

НА СУДУ ВИШЕ ОД 10.000 НАЈСТАРИЈИХ: У октобру истиче рок за покретање поступка за накнаду штете због умањења пензија

Фото Н. Скендерија

Применом Закона о привременом умањењу пензија на почетку је оштећено око 710.000 најстаријих да би сваке наредне године право стицало нових око 30.000 људи којима су такође смањивана примања, тако да је на крају оштећено око 840.000 сениора. Према подацима које је држава доставила Европском суду за људска права у Стразбуру, остварена уштеда је 98,9 милијарди динара или око 840 милиона евра.    

- У овом тренутку пред српским судовима води се више од 10.000 парничних и других поступака оштећених пензионера и њихових наследника за накнаду штете нанете на овај начин. Европском суду за људска права у Стразбуру до сада је достављено и од суда прихваћено неколико десетина представки. Суд је странама у поступку оставио рок до 9. фебруара 2021. године за склапање поравнања. Како држава Србија, као тужена, није понудила поравнање то јој је суд дао рок до 4. јуна да поднесе своја писана запажања о прихватљивости и основаности представки, што је и учињено. Процењујемо да ће одлука суда у овом предмету бити донета у року до две године - каже Јован Тамбурић, председник Удружења синдиката пензионисаних војних лица.

Пензионери су покренули судске поступке пред судовима у Србији и Европским судом за људска права у Стразбуру пошто Уставни суд Србије није прихватио неколико стотина иницијатива за оцену уставности Закона и његове усклађености са прихваћеним појединачним међународним уговорима.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)