КАКО ДО ВАКЦИНЕ ЗА ДЕЦУ? Доктор Бјелица објашњава процедуру - а ево које две категорије малишана би посебно требало заштитити од вируса

Новости онлајн

26. 08. 2021. у 07:41

БРОЈНИ родитељи и даље имају непознанице где и како вакцинисати децу против корона вируса, а посебно ону узраста од 12 до 15 година. Кључно место је дом здравља, а особа изабрани педијатар.

КАКО ДО ВАКЦИНЕ ЗА ДЕЦУ? Доктор Бјелица објашњава процедуру - а ево које две категорије малишана би посебно требало заштитити од вируса

Фото: Г. Ш.

Др Ненад Бјелица, директор Џ "Др Симо Милошевић" у општини Чукарица у Београду објашњава која је процедура.

- Сва деца од 12 до 18 година морају да имају сагласност педијатра за вакцинацију, с тим што они узраста од 12 до 15 година морају да имају и писмену сагласност родитеља или старатеља, а што није потребно за старије од 15 година. Вакцинација деце од 12 до 15 година је првенствено препоручена за гојазну децу и децу с коморбидитетима, којима би ковид 19 био огроман ризик по већ нарушено здравље. Ту децу педијатри шаљу и код супспецијалисте за дату грану медицине, па онда дају сагласност за вакцинацију. Али могу и сва деца да се вакцинишу - каже др Бјелица.

Он подсећа да је само "Фајзерова" вакцина одобрена за вакцинацију млађих од 18 година, а она захтева и посебне фрижидере и хладни ланац и зато не може да буде на сваком месту у дому здравља.

- "Фајзерове" вакцине није могуће чувати ван вакциналног пункта, па и деца иду на тај пункт, који је део дома здравља. Нема гужви, могу доћи кад хоће, само ако хоће они или то дозвољавају и њихови родитељи. Мање од 1% деце с општине Чукарица је вакцинисано - каже др Бјелица.

(Курир)

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)