ГРАДЕ ПРВИ СРПСКИ МАНАСТИР: Патријарх Порфирије посетио Ново Место у Словенији, где ће нићи богомоља СПЦ

Р. ДРАГОВИЋ

23. 08. 2021. у 22:17

КОД Новог Места у Словенији у следећих неколико година нићи ће први манастир Српске православне цркве у Словенији, посвећен празнику Мала Госпојина.

ГРАДЕ ПРВИ СРПСКИ МАНАСТИР: Патријарх Порфирије посетио Ново Место у Словенији, где ће нићи богомоља СПЦ

Патријарх са верницима и монахињама / Фото Инстаграм

Имање на коме ће бити подигнута светиња је купљено, а брига о овом јединственом подухвату поверена је малој групи монахиња које су већ настањене на месту будуће манастирске обитељи.

Вест да ће под Алпима нићи још једна богомоља СПЦ поделио је патријарх српски Порфирије, током своје недељне посете Словенији - подручју на коме је још надлежни архијереј. Овом објавом поглавар СПЦ улио је оптимизам међу најмање 40.000 чланова српске заједнице у овој држави, који често указују на тиху дискриминацију.

- Наша срећа је огромна. Код Новог Места смо купили имање за први православни манастир у Словенији. Посвећујем га Рођењу Пресвете Богородице. Дивни пејзажи, дивне монахиње, дивни људи... Благослов за пријатељску Словенију - написао је у својој инстаграм-поруци патријарх Порфирије.

Српска заједница у Словенији, три деценије после распада СФРЈ, највећа је етничка група, после Словенаца. Срби у Словенији, међутим, немају признат статус националне мањине, који у овој земљи уживају само Мађари, Италијани и Роми. Православна црква у канонској је надлежности Митрополије загребачко-љубљанске, и своју мисију обавља слободно, мада је протеклих година било и мањих проблема.

- Последњих година били смо сведоци и неканонског деловања у Словенији појединих верских организација које су, без благослова, улазиле на терен јурисдикције СПЦ - објашњавају верници у Словенији. - То је случај са окупљањем верника и оснивањем храмова непризнате "Македонске православне цркве", али и деловањем Цариградске патријаршије, која иако ужива одређено првенство, такође је у обавези да поштује вековни поредак.

У седишту СПЦ, ипак, кажу да је атмосфера у којој Црква делује у Словенији добра. Подсећају да је патријарх Иринеј 2018. био у посети овој држави, одакле је понео изузетно топле утиске.

ПОСЕТА САД

ИЗ Епархије новограчаничко-средњозападно-америчке саопштено је да ће патријарх Порфирије у октобру посетити САД. Посета би, према њиховим наводима, званично требало да почне 12. октобра, у Чикагу, а главни догађај биће обележавање века од оснивања Епархије америчко-канадске СПЦ.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)

НОВЕ ИГРЕ ЗА НОВЕ ПОБЕДЕ: Никад већа понуда за Ролан Гарос и мечеве Новака Ђоковића