ДОКТОР ЈАНКОВИЋ АПЕЛУЈЕ: Нецивилизацијски је да се неко у болници зарази од невакцинисаног здравственог особља

Новости онлајн

23. 08. 2021. у 09:33 >> 11:32

МИ ћемо се трудити да одржимо Клинички центар у Нишу у нековид режиму, што је витално важно за пацијенте, али то ће бити тешко - навео је Јанковић и напоменуо да се у Центар у Крушевцу сливају пацијенти из читавог краја.

ДОКТОР ЈАНКОВИЋ АПЕЛУЈЕ: Нецивилизацијски је да се неко у болници зарази од невакцинисаног здравственог особља

Фото: Принтсцреен/РТС

За стручњаке који прате ситуацију повећан број пацијената није изненађење, јер се на основу неке врсте стихије средином јула то могло и очекивати.

- Имамо тешке пацијенте, старије, који захтевају дуже лечење, млађи имају углавном лакшу клиничку слику, али има и појединаца у тешком стању - рекао је Јанковић.

Говорећи о почетку школске године, каже да на неки начин треба мотивисати и чак извршити притисак на просветне раднике да се вакцинишу, и можда ће то мотивисати и родитеље да вакцинишу и децу.

Јанковић сматра да ће Кризни штаб, који заседа сутра, и Влада ићи у правцу ковид пропусница.

- Нешто се мора учинити, мислим да смо достигли максимум са вакцинацијом, не мислим да се сада може још много тога учинити апелима - навео је и додао да је нецивилизацијски да неко дође у болницу, да не може да се вакцинише из здравствених разлога и да га зарази здравствено особље.

Највише вакцинисаних, бар једном дозом вакцине против вируса корона, налази се међу грађанима старости између 70 и 79 година - 78,6 одсто.

У популацији између 18 и 24 године вакцинисано је 15 одсто, 33,6 одсто међу грађанима старости између 25 и 49 година, а 49,9 одсто међу онима од 50 до 59 година.

Када су у питању деца млађа од 17 година, против вируса корона је вакцинисано 0,3 одсто.

Говорећи о мотивацији младих, каже да су Енглези имали велике акције вакцинација на стадионима великих клубова и апеловао на младе да не потпадају под утицаје, јер тренутно у овој ситуацији резултат ће бити само губитак живота.

(РТС)

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)

ПЛЕМИЋКО ПОРЕКЛО Ово је право презиме Ирфана Менсура - моћан разлог зашто га је променио: Родитељима није сметало