"НОВОСТИ" САЗНАЈУ: У Хагу крију Младићеве налазе и чиме га лече - Здравствени проблеми генерала све озбиљнији

С. Ј. М.

23. 08. 2021. у 10:05

СРПСКОМ генералу Ратку Младићу у схевенингенском притвору се поново компликује здравље.

НОВОСТИ САЗНАЈУ: У Хагу крију Младићеве налазе и чиме га лече - Здравствени проблеми генерала све озбиљнији

Фото АП

Како нам каже његов син Дарко,  Младић у последње време има озбиљне проблеме са шећером и бубрезима.

- Шећер му је стално висок. Не знамо да ли му дају терапију, а не зна ни он. Ништа му не говоре. Само му донесу у кесици лекове да попије, а он не зна ни који су ни за шта су - каже нам Дарко.

- Углавном, шећер му не спада. Имамо врло штуре информације, јер нам и даље не достављају његове налазе и лекарске извештаје. Он је тражио да се сва та медицинска документација пошаље мени и адвокатском тиму, али ништа још нисмо добили.

Дарко нам каже да је утврђено и да генералу бубрези лоше функционишу, да губи протеине, али да ништа детаљније не знају.

- Чујемо се са њим стално телефоном, а два пута недељно можемо и да разговарамо преко једне видео-апликације. То им је у притвору одобрено пре годину дана. Он је прилично малаксао и доста времена спава. Моја мајка му је крајем јула била у посети. Коначно су после годину и по дана дозволили да га неко из породице посети у притвору. Била је четири дана и она је тада практично и сазнала да он има те нове здравствене проблеме.

ЗАБРИНУТ Дарко Младић, Фото АП

Генерал Младић у притвору константно има неке здрваствене проблеме. Пре годину и по дана оперисао је и бенигни тумор на дебелом цреву. Иако је операција добро урађена, он је и пре и после ње месецима имао лошу крвну слику. Гвожђе му је страховито опало. Након реакција и писмених упозорења његових бранилаца, на крају је добио неопходне трансфузије крви.

Осим овога, Младића мучи и висок притисак и за то већ годинама прима терапију.

ОСКУДНО Соба за посете у Схевенингену, Фото Архива

Последњих година се и слабије креће, јер брзо малакса. Тако, иако може да се шета и пре и после подне у затворском дворишту, он често избегне ту могућност и остане у соби да се одмара.

Иначе, у притвору је протеклих година прегурао неколико блажих можданих удара, који су оставили промене на његовом мозгу, а што су утврдили српски лекари прегледајући накнадно достављене снимке, алализе и поједине лекарске извештаје. Такође, тамо је преживео и један инфаркт.

ЧЕКА НА ПРЕБАЦИВАЊЕ

РАТКО Младић осуђен је 8. јуна правоснажно у Механизму за кривичне судове у Хагу на доживотну робију, уз супротно мишљење једне судије из већа. Генерал сад у притвору у Схевенингену чека да председник суда одлучи у коју ће земљу бити пребачен на издржавање затворске казне. Према досадашњој пракси, хашки осуђеници су на пребацивање чекали између једне и две године. Он је више пута изјавио да "не признаје сатанистички хашки суд, који не доноси правне, већ политичке одлуке" и да је "заробљеник НАТО, против којег се борио".

ПРИКРИВАЊЕ Улаз у притворску јединицу у Схевенингену, Фото Specijalizovanih veca Kosova

 

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (3)

7 МИНУТА КАСНИЈЕ, БИЛИ СУ МРТВИ: Језив снимак настао пре тешке несреће у Хрватској (ВИДЕО)