ПРИРОДНА УЉА УМЕСТО АНТИБИОТИКА: Професори са Универзитета у Новом Саду увелико раде на јединственом истраживању

Бранка Борисављевић

22. 08. 2021. у 08:25

РЕЗИСТЕНЦИЈА на антибиотике представља глобални здравствени проблем и једна је од највећих претњи за безбедност хране, здравље људи и животиња.

ПРИРОДНА УЉА УМЕСТО АНТИБИОТИКА: Професори са Универзитета у Новом Саду увелико раде на јединственом истраживању

Фото П. Митић

Са жељом да се утиче смањење употребе антибиотика, а последично и отпорности на ове лекове како код животиња, тако и код људи, тим научника са Универзитета у Новом Саду увелико ради на пројекту "Инфо Бомат", који финансира Фонд за науку Србије. Циљ је стварање новог, биљног препарата, на бази етарских уља, који ће се користити у превенцији и терапији маститиса код крава.

У разговору за "Новости" др Зорана Ковачевић, руководилац пројекта са Пољопривредног факултета у Новом Саду, каже да је суштина "Инфо Бомата" увођење фитотерапије у ветеринарску медицину, будући да се највећи проценат продатих антибиотика у свету користи за лечење животиња, који тако улазе и у ланац исхране.

- Интензивна сточарска производња не може да се замисли без употребе антибиотика па и код једног од најважнијих здравствених проблема, као што је маститис музних крава - наводи др Ковачевић.

- Млечна индустрија широм света има енормне губитке, с обзиром на то да се маститиси убрајају у највеће финансијске трошкове на фармама крава. Пре свега због одбацивања млека услед каренце након примене антибиотика, затим трошкова превенције и терапије овог обољења, али и трајног смањења производње млека или потпуног прекида лактације код тежих форми болести. Након клиничког маститиса, крава се тешко враћа на ниво производње млека који је имала пре инфекције.

Наша саговорница истиче да су, финансијски губици и код супклиничких форми маститиса превелики да би били занемарени. Поред смањења производње млека, те краве су 2,5 пута склоније развоју клиничке форме маститиса, што драстично повећава трошкове.

- Препарат ће бити направљен од више различитих врста етарских уља пореклом из Србије, чија је ефикасност против најзначајнијих узрочника маститиса потврђена у нашим досадашњим испитивањима - каже др Ковачевић.

- Терапија нашом природном, фармацеутском формулацијом могла би да буде део програма контроле маститиса, као самостална или као потпорна терапија лечењу овог обољења. Постоји могућност и да у одређеном броју случајева као код, рецимо, блажих форми маститиса може да замени антибиотике.

Поред утицаја на јавно здравље и добробит животиња, природни препарат ће имати и економске користи - мање губитке млека, услед каренце, која је краћа после примене препарата на бази етарских уља (24 часа и мање), него након лечења антибиотицима.

- До сада смо, у лабораторијским условима, испитали ефикасност више различитих врста етарских уља против најзначајнијих узрочника маститиса - наводи наша саговорница.

- У току је третирање крава, код којих је дијагностикован маститис, према три различита протокола - препаратом на бази етарских уља, антибиотицима и комбинацијом антибиотика и природног препарата. Током примене природног препарата утврдиће се дужина трајања терапије, као и интервал давања. Пре и након третмана ће се узимати узорци млека, ради провере присуства узрочника маститиса, чиме ћемо потврдити ефикасност примењене формулације.

Фото Архива

Као део пројекта, ветеринарима у Србији који се баве фармским животињама је прослеђен упитник, како би се добио увид о преписивању антибиотика за лечење мастиса.

Професорка Ковачевић каже да ће се у наредним фазама истраживања урадити статистичка обрада добијених резултата и направити релација између најчешће коришћених антибиотика у терапији маститиса и података о антибиотској резистенцији најчешћих узрочника маститиса. После тога ће бити урађена фармакоекономска анализа примене етарских уља у терапији маститиса, наспрам примене конвенционалне терапије засноване на антибиотицима.

- Планирано је да фармацеутска формулација коју развијамо буде доступна на фармама музних крава, али и на мањим газдинствима, будући да све већа резистенција клинички значајних патогена и смањена стопа развоја нових антимикробних препарата додатно погоршавају стање у говедарству, али и здравствену кризу - истиче др Ковачевић.

ПРИМЕНА У СВЕТУ

- УКОЛИКО се испостави да је препарат ефикасан у превенцији и терапији маститиса код крава, али и сигуран и безбедан за примену, потрудићемо се да буде доступан и у другим земљама - наводи др Ковачевић.

- Развој сто одсто српског производа ће омогућити пласман у друге земље, уз могућност примене и у органском узгоју крава.

* * * * * * * *

ТИМ ЗА ПОБЕДУ

ПРОФЕСОРКА Ковачевић (на слици) је завршила интегрисане академске студије фармације на Медицинском факултету Универзитета у Новом Саду. Диплому доктора медицинских наука - ветеринарска медицина је стекла из области фармакологије и токсикологије на Департману за ветеринарску медицину Пољопривредног факултета у Новом Саду. Њени главни истраживачки интереси укључују употребу антимикробних лекова у ветеринарској медицини, антимикробну резистенцију, као и развој фитопрепарата за примену у ветеринарској медицини.

Фото Архива

Она је тренутно учесник на два COST пројекта EU - COST Action CA18217 "Европска мрежа за оптимизацију лечења антимикробним лековима у ветерини (ENOVAT) (2019-2023)" и "Европска мрежа за унапређење најбољих пракси и технологија у вези са адхеренцом лекова" (ENABLE) (2020-2024).

Један од чланова пројектног тима је др Биљана Божин, са Катедре за фармацију Медицинског факултета у Новом Саду, која је и директор Центра за медицинско-фармацеутска истраживања и контролу квалитета истог факултета. У тиму је и др Миодраг Радиновић, запослен на Департману за ветеринарску медицину Пољопривредног факултета у Новом Саду, који је поседује богато клиничко искуство у практичном раду са фармским животињама, посебно са музним кравама.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (1)

КАРДИОХИРУРЗИ УКЦС ПРВИ ПУТ ОПЕРИСАЛИ У НОВОЈ САЛИ: Малим резом поправили срце које куца