ОМИЉЕНО СРПСКО ЛЕТОВАЛИШТЕ ЖАРИШТЕ КОРОНЕ: Овај град на црногорском приморју је најзараженији на свету

Новости онлајн

20. 08. 2021. у 21:35

ЦРНА Гора је ове године једна од најпопуларнијих дестинација за српске туристе жељне мора.

ОМИЉЕНО СРПСКО ЛЕТОВАЛИШТЕ ЖАРИШТЕ КОРОНЕ: Овај град на црногорском приморју је најзараженији на свету

Фото Д. Миловановић

Пошто су се многи одлучивали за летовање тамо због природних лепота, велики је број и оних који су Црну Гору одабрали јер им за улазак не треба ништа сем личне карте.

Баш је ово један од важних разлога због којих се епидемиолошка ситуација у Црној Гори током лета драстично погоршала, а посебно у Будви, коју је подигла на високо место листе најзараженијих градова по броју становника.

Према до сада познатим информацијама само овог лета се око 100.000 држављана Србије одлучило за летовање у Црној Гори, а велики број њих боравио је у Будви - најполупларнијој дестинацији на црногорском приморју.

Због дискотека и клубова и културних манифестација које се одигравају у њој, она привлачи највише младе туристе из Србије који одлазе тамо у провод који се до недавно одвијао без икаквих мера и задршки. Црна Гора је у претходних седам дана била на трећем месту у Европи по броју новозаражених на 100.000 становника - а највећа жаришта су градови на приморју који живе од туризма и који су ризични баш због тога, према сајту Wорлдметерс.

Од 54 туриста заражених корона вирусом у Црној Гори јуче највише их било у Улцињу - 29. Ипак, на самом почетку туристичке сезоне све је указивало да се тај сценарио неће десити.

После задњег пика у марту, и 581 заражених за један дан, ситуација са корона вирусом се постепено смирила. Иако је туристичка сезона у Црној Гори почела у јуну, крајем јуна било је просечно свега 19 новозаражених на дан.

Међутим, крајем јула ситуација је почела знатно да се погоршава. Број новозаражених је почео нагло да расте тако да су јуче здравствене власти Црне Горе пријавиле чак 532 новозаражених, а по просеку, сваког дана је било 444 новозаражених - и домаћина и гостију.

Будва је била у драматичном стању и током претходног врхунца заражавања, и то у толикој мери да су челници града предлагали "превентивно затварање". Ситуација је постала још сложенија почетком августа. Тако су почетком месеца, по подацима РТЦГ, у Будви регистрована 1.432 заражена на 100 хиљада становника у последњих 14 дана, што је било готово дупло од другопласираног Котора са 712 заражених. Тај број се у међувремену додатно скочио па су јуче у Будви регистрована 2.384 оболела, што је пораст за чак 50 одсто.

Овакво стање је навело др Радмила Јанковића, заменика директора Универзитетског клиничког центра Ниш да упозори на то да је "Будва по глави становника тренутно најзараженији град на свету" и да се тамо, у том тренутку "налази 100.000 људи из Србије који су ушли без икаквих тестирања" а епидемиолога др Бранислава Тиодоровића да препоручи "да би било добро да се људи који се враћају са одмора из Црне Горе и Хрватске тестирају" и објаснио је да ће до краја августа расти број заражених због туриста који се враћају у земљу.

(Мондо)

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (2)

ВРЕМЕНСКА ПРОГНОЗА ЗА УТОРАК 24. МАЈ: Топло и нестабилно, могући локални пљускови са грмљавином