СТИЖЕ НАМ ВЕЛИКИ ПРЕОКРЕТ: Објављена најновија временска прогноза - После пријатних дана долази захлађење!

Novosti online

20. 08. 2021. у 17:25

ПРЕД нама је неколико пријатних, летњих дана. Најтоплије биће у понедељак, посебно на истоку и југу, али истог дана запад већ захвата нова промена.

СТИЖЕ НАМ ВЕЛИКИ ПРЕОКРЕТ: Објављена најновија временска прогноза - После пријатних дана долази захлађење!

Фото: Танјуг/Новости

Како је најавио Марко Чубрило, идуће недеље стиже нам право јесење време, а могло би бити и конкретније кише.

Стабилизација времена и отопљење стижу око 30. августа, али око 4. септембра могло би доћи до новог погоршања времена.

Пред нама су претежно сунчани али не и јако топли дани. Повремене умерене облачности, али без падавина може бити на северу региона, док би данас и сутра на крајњем југу уз границу са Сверном Македонијом могло бити и ретких пљускова, док ће над овом државом бити обилнијих грмљавинских пљускова, најавио је Чубрило.

Овакав развој синоптике је ЕЦМWФ симулирао већ данима и поново се показало да без обзира на своје недостатке има знатно бољи систем прогнозе у односу на ГФС.

Данас максимум од 24 до 29 степени Целзијуса, а на југу око 33 степена Целзијуса.

За викенд мало топлије али далеко од неких великих врућина уз дневне максимуме од 25 до 32 степена Целзијуса, док ће врло топло бити само на југу региона где би максимуми могли достизати и око 36 степени Целзијуса.

У понедељак ће ка нама појачати топло, јужно, струјање али оно је по свему судећи најава нове, осетније, промене.

Јутарњи прорачуни оба модела су још мало убрзали спуштање хладног фронта и сада већ у понедељак после подне над западним, југозападним и северозападним пределима симулирају локалне пљускове са грмљавином уз окретање ветра на пролазно јак, северозападни. Заједно са фронтом ка нама стиже и осетно свежији ваздух те би у понедељак дневни максимум на западу једва прелазио 20 степени Целзијуса, док би на истоку и југу било врло топло, понегде и до 37 степени Целзијуса.

Од уторка до наредног викенда ка нама би се премештао релативно хладан и повремено влажан ваздух са северозапда Европе, док би могло доћи и до формирања плитког циклналног центра над Јадраном.

Симулације модела, посебно јутарњег ЕЦМWФ-а показују претежно облачно и релативно хладно време уз чешчу појаву кише и грмљавинских пљскова, а падавине би у одређеној мери захватиле и Јадран, посебно средишњи и јужни.

Распоред кише и снагу још није могуће тачно одредити, тако да је карта могуће акумулације кој са поставио само оријентациона и тек дан-два пред промену знаћемо детаље о падавинама али све су већи изгледи да ово погоршање коначно донесе значајно ублажавање ако не и прекид суше над већим делом региона.

Као и протеклих дана ЕЦМWФ је врло снажан по питању захлађења и средином следеће недеље симулира максимуме који би се кретали од 15 до 23 степена Целзијуса, док би на вишим планинаам били и испод 15 што су већ јесење вредности. ГФС које је у протеклим данима упорно симулирао знатно више температуре полако али сигурно улази у тренд ЕЦМWФ-а и све чешће за други део наредне недеље симулира максимуме испод 20 степени Целзијуса.

Као и код кише, тек за пар дана ћемо имати јасну представу о снази овог захлађења али тренутно тренд на оба модела иде ка релативно јаком захлађењу.

Око 30. августа би требало да дође до стабилизације и отопљења која би нас пратило и првих дана септембра. Међутим, тренд на оба модела је да око 5. септембра следи ново погоршање и захлађење.

Свакако делује да врело лето напушта наше пределе и да ће сам крај августа  донети чак и релативно ниске температуре.

Наредних дана пријатно, летње, време, врло топло само на крајњем југу, а већ у понедељак после подне изгледна јача промена времена.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)

НАЈЕЗДА ЗМИЈА У СРБИЈИ: Ево како препознати отровницу и да ли је истина да вас од њих штити сода бикарбона