ЂАЦИ ВЕРОВАТНО У УЧИОНИЦАМА: Министар просвете и синдикати договарали се о моделу рада од првог септембра

Б. БОРИСАВЉЕВИЋ - Љ. БЕГЕНИШИЋ

19. 08. 2021. у 09:22

РЕДОВНА настава најбоља је опција за сву децу, а вакцинација просветних радника је један од најважнијих фактора да тако и почне школска година.

ЂАЦИ ВЕРОВАТНО У УЧИОНИЦАМА: Министар просвете и синдикати договарали се о моделу рада од првог септембра

Фото П. Милошевић

Ово је закључено на састанку министра просвете Бранка Ружића са просветним синдикатима на коме је разговарано о моделу наставе од 1. септембра. Министар је казао да се највише тежи нормалној настави и додао да је најважније здравље деце и запослених, па ће се пре свега слушати шта каже здравствена струка.

Ружић је казао и да се за одлуку о моделу наставе чека седница Кризног штаба, за коју очекује да се одржи у најскоријем року, а запослени у школама имаће довољно времена да се спреме за почетак наставе.

У међувремену, Министарство просвете и Институт "Батут" прикупљају информације са терена о епидемијској слици у систему образовања, које ће проследити Кризном штабу.

Истовремено, школе приводе крају припреме за почетак наредне школске године. Готово све образовне установе спремне су за било који модел наставе који буде препоручен, али, како нам кажу њихови челници, сви очекују да ће школска година почети нормално.

- Ништа званично нисмо добили из Министарства просвете, али смо спремни за три модела - комбиновани, као и прошле године, нормалан почетак школе, као и за вакцинацију деце, мада тај захтев не би био у реду, јер су школе увек биле најбезбеднија места - каже, за наш лист, Наталија Матић, директорка ОШ "Веселин Маслеша" у Београду.

Уз напомену да ће школе поштовати сваку одлуку Кризног штаба и препоруку Министарства, Матићева, ипак, оцењује да је прошла школска година велики промашај и да су резултати мизерни.

- Не знам да ли ћемо жртвовати још неку генерацију или ћемо нећи средину како бисмо и здравље сачували, али и деци омогућили адекватно школовање - додаје она.

Иначе, као једна од опција помињана је и да се настава нормално одвија у градовима и општинама у којима је обухват вакцинације већи од 50 одсто, а таквих места је више од 60 на територији Србије.

Све школе ће, како су нам рекли директори, и даље поштовати епидемиолошке мере. Остаће дезобаријере, држање дистанце, поштовање хигијенских мера, ношење маски...

НА ФАКУЛТЕТИМА КОМБИНОВАНО

У СКЛАДУ са епидемиолошком ситуацијом дефинисаћемо начин одржавања наставе и испита, али по мојој процени, следећа школска година почеће комбинованом наставом - рекла је ректорка Универзитета у Београду Иванка Поповић.

- Околности се мењају из недеље у недељу па је тешко унапред прогнозирати. Вероватно ћемо почети комбиновано, а касније ће се одлучивати у складу са ситуацијом. Најважније је да бруцоши имају редовну наставу, јер они морају бити уведени у систем високог образовања.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)