ПОРАНИЛИ ПО ТРЕЋУ ВАКЦИНУ: У Дому здравља Палилула неколико Београђана већ примило бустер дозу

С. В.

17. 08. 2021. у 21:42

У ДОМОВИМА здравља широм Србије од уторка је могуће примити трећу дозу вакцине, а у београдском Дому здравља Палилула неколико грађана већ ујутру је дошло да по трећи пут заврне рукав.

ПОРАНИЛИ ПО ТРЕЋУ ВАКЦИНУ: У Дому здравља Палилула неколико Београђана већ примило бустер дозу

Фото И. Маринковић

Ревакцинисани се интересују за нову дозу цепива, углавном пензионери и људи средњих година.

Како нам је рекао др Александар Стојановић, директор ДЗ Палилула, пацијенти из ризичних група позваће Е-управа, док остали могу да приме трећу дозу без пријављивања и заказивања термина. Услов је да је од ревакцине прошло најмање шест месеци и један дан.

- Е-управа ће ових дана слати позиве Београђанима који су ревакцинисани и који припадају ризичним групама. По њиховом здравственом картону виде да ли су кардиоваскуларни, хронични, онколошки болесници или им је ослабљен имунитет - објашњава, за "Новости", др Стојановић. Они ће добијати термин када да дођу у дом здравља, где ће их њихов изабрани лекар евидентирати и прегледати пре имунизације. Да ли ће после два "фајзера" примити "синофарм" или "астра зенеку", да ли ће или неће да комбинују, то је њихов избор. Струка и искуство других земаља показали су да нема никаквих проблема и сметњи.

Они који не припадају ризичним групама, треће цепиво моћи ће да приме исто као и прво, без заказивања. Потребно је да понесу потврду о ревакцини, а после примања треће дозе сви добијају нови документ, са личним подацима и кодом. Та потврда изгледа исто као и она после ревакцине, само је уписан датум примања треће дозе и врста цепива.

- Добра ствар је што домови здравља у Србији имају довољно цепива и што трећа доза може да се прими без заказивања - истиче др Стојановић. - Дејство вакцине после шест месеци слаби, као и имунитет, и подложни сте инфекцији ковидом. Четврти талас је талас невакцинисаних људи, који нису озбиљно схватили ову ситуацију. Боље је примити било коју вакцину и заштитити се, него оболети од короне и завршити у болници и на респиратору.

ДОБАР ОДЗИВ НИШЛИЈА

У НИШКОМ Дому здравља у уторак до 14 часова трећу дозу вакцине против ковида примило је 128 грађана старости од 70 до 80 година. Према речима Милорада Јеркана, директора ове установе, интересовање за трећу дозу је велико, али он препоручује да грађани дођу по вакцину тек када добију СМС позив од е-управе.

- Да се не би стварале гужве најбоље је да се сачека позив. Вакцина има довољно. Потпуно су издвојени пунктови за грађане који примају прву и другу од оних који примају трећу дозу - појашњава Јеркан и додаје да су првог дана сви ревакцинисани "синофарм" или "фајзер" вакцинама. (Д. А.)

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)

Смештање најстаријих чланова породице у дом за старе