ДОКТОРКА ЈОВАНОВИЋ О ТРЕЋОЈ ДОЗИ: Додатно појачање имунолошког система пред сезону грипа и нових таласа короне

Танјуг

17. 08. 2021. у 16:54

ТРЕЋА доза вакцине против Ковида 19, препоручује се пре свега за одређену групи становништва који су у стању имунодефицијенције, имају ослабљен имунитет, хроничне болести и које се налазе на дијализи или у одређеним стањима која захтевају посебну пажњу због лечења хроницних стања, изјавила је директорка Института за јвно здравље "Батут" Верица Јовановић.

ДОКТОРКА ЈОВАНОВИЋ О ТРЕЋОЈ ДОЗИ: Додатно појачање имунолошког система пред сезону грипа и нових таласа короне

Фото: Танјуг/Слободан Миљевић

У другој групи којима се препоручује примање треће дозе налазе се, наводи она, лица која живе у колективним смештајима као што су Домови за старе и запослени у здравству, као и радници који су често путници у међународном саобраћају, а како каже трећу дозу може примити сваки грађанин, а услов, без обзира на врсту примљене вакцине, у случају да прошло шест месеци од периода ревакцинације, односно примања друге дозе вакцине.

- Трећа доза се препоручује према методолошком упутству које је јуче упућено на све Здравствене установе које спроводе вакцинацију на територији Републике Србије, а дефинисани су и услови и начин спровођена имунизације као и циљне популационе групе које треба да буду вакцинисане трећом дозом - рекла је Јовановић.

Јовановић истиче да су препоруке у Србији за спровођење имунизације сличне као и у другим земљама света, а заснован су на препорукама из Међународних организација које прате кретање епидемије у свету

Јовановић објашњава да приликом спровођења вакцинације трећом дозом може се применити било која вакцина, тако да ограничења не постоје осим у случају Спутњика Ве, када се вакцинисани првом дозом опет морају примити Спутњик Ве вакцину.

- На територији наше земље имамо најшири спектар вакцина који је био доступан од првог дана започињања имунизације. Избори вакцина и комбинација је препуштена грађанима, јер ми као систем ни раније нисмо утиицали на изборе - рекла је директорка и додала да најбољи избор је сама одлука о вакцинацији против Ковида.

Када је у питању синофарм, Јовановић истиче, да су обично особе вакцинисане том вакцином у ситуацији да приме и трћу дозу те врсте, али ако се одлуче да то буде нека друга не постоје препреке.

- Најважније је да се трећа доза дода поготво у поменутим случајевима , јер је у тим случајевима потребно додатно појачање имунолошког система и одбрамбеног стања организма, како би се припремио за предстојеће сезоне грипа и таласе вируса Ковид 19 - подсећа директорка.

Јовановић наводи да нови талас је карактеристичан брзим поделама вируса и убрзаним повећањем броја заразених, а једна особа може сада да зарази седам особа, што је особина за Делта врсту вируса, па је у складу са тиме и донета одлука о трећој дози.

Имунизација рањивих циљних група, каже она, се обавља у Канади, Емиратима, Француској, Турској, Мађарској и Израелу и пратећи управо ширење епидемије у свим овим земљама долази се до закључка да трећа доза делује.

- Највише вакцинисаних становника је у Београду, где се истичу пар општина: Стари Град, Врачар, Савски Венац, где према подацима Батута, проценат вакцинисаних прелази 75 одсто, а градови Ниш, Крагујевац, Нови Сад су достигли проценат између 40 и 50 одсто вакцинисаних грађана - рекла је Јовановић.

Додала је да је најмање вакцинисаних у Новом Пазару, Тутину, Лајковац и у општинама Колубарског округа, а да је циљ да се едукацијом мотивишу грађани тих области како би се прикључили колективној имунизацији.

Четврти талас је стигао у Србије раније него што се то очекивало и према речима директорке Јовановић, он није изоловано стигао као нови талас Ковида 19, већ је у току у свим земљама света.

- Према подачима различитих Међународних организација нови сој се јако брзо шири и умногоме заразнији, али мањи број људи је хоспитализованих и најчесће оболевају млађе особе. Без обзира на то ко је инфициран плућне слике су нешто лакше - рекла је директорка

Јовановић упозорава да ако се број инфицираних драстично повећа може се очекивати да ће 10 до 15 одсто заразених захтевати болничкио лечење.

Када се захтева болничко лечење клиничка слика није лака и већина пацијената је на полуинтензивој или интензивној нези.

Јовановић Очекује се да ће наредна школска годнина почети у складу са жељама свих и ускладу са одржавањем наставе у потпуност, а наглашсава да ће пераметар и кључни критеријум за одржавање модела наставе биће епидемиолошки подаци а одлуку ће донети министарство просвете уз договор са Министарством здравља и здравственим сектором

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)

НОВЕ ИГРЕ ЗА НОВЕ ПОБЕДЕ: Никад већа понуда за Ролан Гарос и мечеве Новака Ђоковића