ТРЕЋА ДОЗА У ДОГОВОРУ СА ЛЕКАРОМ: Ђерлек о вакцинацији - " Бринемо о комфору пацијената"

Танјуг

17. 08. 2021. у 09:13

ДРЖАВНИ секретар Министарства здравља Србије Мирсад Ђерлек изјавио је да грађани за трећу дозу вакцине против корона вируса неће морати да се пријављују као за претходне две, већ ће свим грађанима бити послати СМС и и-мејл поруке са линком ка порталу е-Управе.

ТРЕЋА ДОЗА У ДОГОВОРУ СА ЛЕКАРОМ: Ђерлек о вакцинацији -  Бринемо о комфору пацијената

Фото: Танјуг

Ђерлек је за РТС рекао да грађани не морају да приме трећу дозу вакцине тамо где су примили прве две дозе, већ могу да бирају где ће то бити.

- Гледамо на комфор пацијената, најближи вакцинални пункт - додао је Ðерлек.

Навео је да ће трећу дозу примити пацијенти којима је истекло шест месеци или 180 дана од ревакцинације и пацијенти у приоритетним група - људи са слабим имунитетом, на имуносупресивној терапији и људи који болују од имунодефицијентних болести, који су имали трансплантацију костне сржи, као и старији од 70 година, старији од 60 година који су у домовима за старе, запослени у здравственим установама и путници у међународном саобраћају.

Ђерлек је нагласио да је све спремно и да ће већ данас пацијенти добити трећу дозу и да је важно да истекне шест месеци од ревакцинације, пошто се не препоручује да се трећа доза прими раније.

- Можемо бирати међу све четири вакцине које су регистроване у Републици Србији. Међутим, препорука је да се на вакциналном пункту где ће већ данас бити стручно-методолошка упутства која је урадио Институт Батут веома детаљно и прецизно и у договору са лекаром који је на вакциналном пункту договори која је то вакцина најпогоднија за пацијента који ће добити трећу дозу - рекао је Ђерлек.

Додао је да је потпуно вакцинисано више од 50 одсто грађана, али и да апели и подстицаји нису дали очекиване резултате. Изразио је мишлејње да ће Кризни штаб вероватно одлучити шта је то најбоље, али да ће трибине и разговори са људима дати добре резултате.

Ђерлек је истакао да је потпуно ирационално у 21. веку изгубити живот од заразне болести ако постоји вакцина и ако је наша земљуа учинила много труда да нам обезбеди милионске дозе вакцина.

- Треба да учинимо све да повећавамо ниво, односно проценат вакцинисаних људи како не бисмо омогућили вирусу да опстане још годину, две и да нам направи катастрофу која нам у овом тренутку не треба - рекао је Ðерлек.

Додао је да се нада да ће Кризни штаб донети мере које ће помоћи да се ублажи јачина четвртог таласа епидемије.

- Битно је да је здравствени систем спреман. Међутим, та неодговорност и оклевање у смислу вакцинације нам прави огромне проблеме и са ових 50 посто немамо шта да тражимо, јер долази септембар када ће респираторне инфекције бити присутне, брзо ће доћи и децембар када долази и грип - указао је Ðерлек.

Позвао је грађане да искористе август и септембар како би се вакцинисали у што већем проценту и нагласио да ће се, ако овако наставимо, ковид задржати наредних годину, две дана.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (1)

ВЕКОВИ СТАЛИ НА ВЛАСИНИ: Стари млин у центру Власотинца прави туристички бисер, објекат саграђен 1893. године данас под заштитом државе