ПРВО СМС, ПА ТРЕЋА ДОЗА: У Србији данас почиње давање бустер вакцине против короне, грађани могу да бирају коју ће да приме

Б. РАДИВОЈЕВИЋ

17. 08. 2021. у 07:45 >> 07:46

НА исти начин као што су заказиване прве две, грађани ће - СМС поруком или мејлом, бити позивани да приме трећу дозу антиковид вакцине, чије давање у Србији званично почиње данас.

ПРВО СМС, ПА ТРЕЋА ДОЗА: У Србији данас почиње давање бустер вакцине против короне, грађани могу да бирају коју ће да приме

Трећа доза примаће се и на Београдском сајму / Фото З. Јовановић

Та бустер доза којом би требало да се појача поствакцинални имунитет ни за кога није обавезна, али ће, како је у понедељак најављено из Владе Србије, моћи да је приме сви који то желе. Трећи пут рукав ће се завртати у домовима здравља, у Београду и на Сајму, у Хали 11, а грађани ће сами бирати коју вакцину желе.

За трећу дозу грађани не треба да се пријављују самоиницијативно, пре него што добију поруку е-управе. У тој поруци биће и линк који ће их водити до садржаја са свим детаљима везаним за бустер дозу, која ће се давати најмање 180 дана после друге.

Национално тело за имунизацију (НИТАГ) препоручило је у последњој декади јула да трећа доза буде РНК вакцина, какве су нама доступне "Фајзерова" и "Модернина", која се очекује у октобру. Стручњаци су затим "лицитирали" да ли да то буде иста вакцина као прве две, или цепиво другог произвођача, и званично је грађанима, бар како је у понедељак саопштила Влада, остављено да бирају коју вакцину ће да приме. То ће, на местима за вакцинацију, рећи лекару, а у понуди су, наведено је вакцине четири произвођача: "Фајзерова", "Синофармова", "Астра Зенекина" и руски "спутњик V".

И професор др Дарија Кисић Тепавчевић, министарка за рад и чланица Кризног Штаба, и др Зоран Бекић, директор Дома здравља Савски венац и руководилац вакциналног пункта на Београдском сајму, потврдили су да постоји само један изузетак - ко је примио "спутњик V", чија се прва и друга компонента разликују, трећи пут, ако опет жели руску вакцину, мора да прими прву компоненту.

Новости

Највише недоумица имају вакцинисани са две дозе "синофарма", а стручњаци, бар засад, нису разјаснили њихове дилеме, и оставили су им могућност (неки чак и препоручили да опет приме кинеску вакцину) или да изаберу неку другу. Вакцинисане кинеском вакцином у великом броју збуњује чињеница да су тестови касније показали да имају мали број антитела, па и да их уопште немају. Иако стручњаци тврде да то није доказ да вакцина "не ради", јер се рачуна и на ћелијски имунитет, неке земље које су после прве две кинеске, давали и трећу дозу истог произвођача, промениле су праксу па сада после два "синофарма" дају РНК вакцину, као што је случај у Уједињеним Арапским Емиратима.

- Препорука је да трећа доза буде иста као и прве две, али свако може да бира коју ће, осим у случају руке вакцине "спутњик V" - каже др Зоран Бекић.

Докторка Кисић Тепавчевић објашњава да је у земљама које су већ дале трећу дозу (Турска, Емирати, Велика Британија, Мађарска) било разних комбинација.

- Рецимо, у Турској је 6,5 милиона људи добило вакцине и резултати истраживања који ће се објавити за неколико дана говоре у прилог томе да је нешто већа ефективност показана тамо где су рецимо примењене три дозе кинеског произвођача у односу на комбинацију кинеске и "Фајзерове" вакцине - навела је Кисић Тепавчевићева.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)

ПРОЦЕНА РИЗИКА ВЕЋ У ПРВОМ ТРОМЕСЕЧЈУ: Фармацеути и лекари истражују како добар холестерол утиче на трудноћу