ЛУЦИФЕР СТВОРИО "КЛИМАТСКЕ ИЗБЕГЛИЦЕ": На улицама "падање" од врућине, у тржним центрима траже спас

Новости онлајн

13. 08. 2021. у 20:36

СТРАВИЧНО високе температуре захватиле су југ Европе, а многе земље ове седмице обарају температурне рекорде.

ЛУЦИФЕР СТВОРИО КЛИМАТСКЕ ИЗБЕГЛИЦЕ: На улицама падање од врућине, у тржним центрима траже спас

Фото: АП

Жива у термометру у многим земљама прешла је и 45. подеок, а највеће врућине забележене су у Италији, Шпанији и Грчкој, а врели талас није заобишао ни наш регион.

За ове екстремне временске услове одговоран је антициклон, примерено назван од метеоролога “Луцифер”. Антициклони се формирају када ваздух "тоне" и тако изазива висок притисак - што значи да се загрева и задржава више влаге. Ветрови су онда слаби, притисак остаје висок и тако се формира сув и топао ваздух.

Луцифер и његова врелина стигли су нам са севера Африке, и загрејали континент толико да је на Сицилији у среду оборен температурни рекорд у Европи. Измерено је невероватних 48,8 степени Целзијуса.

Фото: АП

Људи у градовима широм Европе покушавају начин да се расхладе. Они који су на приморју спас траже на плажама, у градовима на базенима, а многи су донели одлуку да не напуштају своје домове и не излазе на улицу без преке потребе.

Међутим, има много оних којима је боравак у домовима током ових паклених врућина несносан, јер немају клима уређаје. Они онда спас траже у тржним центрима, где неретко проводе читав дан, само како би били у расхлађеном простору. Ове особе од милоште су прозвали "климатске избеглице".

У Мадриду, рецимо, постоје два тржна центра, који су један од другог удаљени свега 1,8 километара. Један се налази у сиромашном кварту, где углавном живе мигранти који изнајмљују мале станове или собе, а други у кварту где живе богаташи, политичари и бизнисмени, у вилама које коштају и по неколико милиона евра.

У првом тржном центру ових дана бележе драстичан скок у броју посетилаца. Радник тржног центра Алкала Норте каже да у врелим данима посета скочи и за 20 одсто. Спас од врућине је у њему пронашла Мелиса Салазар, чистачица која живи недалеко одатле. У једној руци држи флашу пуну воде, а у другој руку своје седмогодишње ћерке.

Фото: Танјуг/АП

- До сад смо били у парку, али смо ушли овде да удахнемо - каже Мелиса.

Продавци можда ових дана зараде и који евро више, али муче муку јер им због уштеде струје повремено гласе клима уређај, па када се простор напуни људима који су дошли да се охладе, у центру малтене не може да се дише.

У тржном центру на другом крају муче друге муке. Њима клима редовно ради, али нигде купаца нема. Можда неко "пролети" ујутру, да купи храну у луксузном супермаркету, али се до касног поподнева купци броје малтене на прсте.

- Већ два сата нико није пришао штанду - причак Клара која продаје новине и додаје до то није нормално, јер је у питању среда, када излазе многи магазини.

Продавци у локалима беспослено стоје иза пултова и чекају муштерију који вероватно неће ни доћи, јер се брчкају у својим базенима.

СПАС ОД ВРУЋИНЕ ТРАЖЕ У МУЗЕЈИМА И ШКОЛАМА

Они који вероватно и имају клима уређај код куће, а били су приморани да напусте своје домове како би нешто завршили у граду не знају више како да се расхладе.

На фотографијама које стижу из европских метропола виде се људи који се поливају флашицама, седе крај фонтане повремено квасећи лице и руке. Други уместо шешира главу од сунце штите тако што стављају ташнице или новине на главу. Углавном нико не шета без лепезе у рукама.

У Шпанији је национална Метеоролошка служба упозорила да би температуре у појединим подручјима у наредним данима могле да достигну 44 степена Целзијуса, а у Барселони су власти означиле 162 музеја, библиотеке, школе и друга јавна места у граду као "климатска склоништа".

Та места нуде бекство од врућине, хладну воду за пиће и особље које је обучено шта да уради у случају да је неко доживео топлотни удар.

(Телеграф.рс)

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)

НОВЕ ИГРЕ ЗА НОВЕ ПОБЕДЕ: Никад већа понуда за Ролан Гарос и мечеве Новака Ђоковића