ДОКТОР ЂЕРЛЕК АПЕЛУЈЕ НА ВАКЦИНАЦИЈУ: "80 одсто хоспитализованих су невакцинисани мушкарци повратници с летовања и весеља"

Новости онлајн

12. 08. 2021. у 09:20

ЧЕТВРТИ талас корона вируса у Србији се полако захуктава и у болницама је све више људи са тешком клиничком сликом. Најчешће је реч о невакцинисаним особама који се враћају са летовања или су били на већим окупљањима попут свадби или ноћног провода, рекао је државни секретар Министарства здравља Мирсад Ђерлек.

ДОКТОР ЂЕРЛЕК АПЕЛУЈЕ НА ВАКЦИНАЦИЈУ: 80 одсто хоспитализованих су невакцинисани мушкарци повратници с летовања и весеља

Фото: Принтсцреен

У последње две три недеље евидентно је да се погоршава епидемиолошка ситуација у Србији, рекао је Ђерлек.

- Број прегледа је 8. августа био 680 а јуче преко 1.000, имамо већи број пријема и морамо бити спремни на оно што нас очекује. Захуктава се четврти талас и праву снагу ћемо тек осетити. Око 80 одсто хоспитализованих су мушкарци, а заједничко им је то да су невакцинисани, углавном повратници са летовања или весеља, излазака - рекао је државни секретар Министарства здравља.

Што се вакцинације тиче она полако напредује и сада смо на 50,4 одсто вакцинисаних грађана.

- Битно је да се то ипак креће на горе, иако то није довољан број вакцинисаних и морамо током лета да повећамо тај број. У ковид болници у Батајници већ имамо 150 хоспитализованих од чега је 90 одсто на кисеоничкој потпори, а чак 50 одсто су мушкарци млађи од 35 година - рекао је Ђерлек.

Кад је реч о вакцинацији младих сада је вакцинисано 22, 2 одсто. То није довољно и морамо више да разговарамо са њима, сматра државни секретар.

- Сви апели које смо упућивали и подстицајне мере нису дали резултате због чега ћемо организовати трибине како би разбили предрасуде код младих попут оних о стерилитету. Морамо наставити борбу - истакао је Ђерлек.

Државни секретар у Министартву здравља каже да ако се настави тренд раста броја заражених не можемо да останемо на постојећим мерама.

- Пратићемо ситуацију, ако буде овако брзи тренд мораће се смањити број људи који се окупљају на свадбама и манифестацијама - рекао је Мирсад Ђерлек.

(РТС)

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)