ЗАШТИЋЕНИ СВЕДОК ОТКРИВА МАСОВНЕ ГРОБНИЦЕ СРБА: Ускоро истина о страдању припадника српског народа у Мостару и околини у последњем рату

В.Митрић

09. 08. 2021. у 10:05

ЗАШТИЋЕНИ сведок "Д", како сазнају "Новости", дао је обимну документацију о страдању Срба у Дретељу, код Мостара, и о убиству Србина др Вељка Сладојевића у Зеници током минулог рата.

ЗАШТИЋЕНИ СВЕДОК ОТКРИВА МАСОВНЕ ГРОБНИЦЕ СРБА: Ускоро истина о страдању припадника српског народа у Мостару и околини у последњем рату

Фото Архива

Документе је предао адвокату Душану Томићу, коме је потписао и пуномоћје да га заступа пред Судом и Тужилаштвом БиХ.

У време тих злочина сведок "Д" био је на дужности у редовима ХОС-а ("Хрватских одбрамбених снага"), чији су припадници, муслимани и Хрвати, чинили злодела над Србима. За многе жртве не зна се ни гробно место.

- Уз помоћ тог заштићеног сведока лако ћемо открити две масовне гробнице у које су бачени уморени Срби, цивили, а које су, до сада, вешто скриване - каже адвокат Томић.

- Говориће, рекао ми је, без пардона, ко је и на који начин одговоран за смрт многих Срба и ко је за то одговаран, од локала до хрватско-муслиманског врха.

Баш због одлуке да проговори о злочинима, заштићени сведок, иначе Бошњак, каже Томић, био је изложен тешким физичким и психичким тортурама у затвору и спасила га је докторка, Српкиња, која му је санирала повреде и преместила га у затворски стационар.

Др Вељко Сладојевић, Фото Архива

Томић је добио пуномоћје и од једног затвореника, који тврди да му је од утицајних људи нуђено да ће му бити смањена казна за 15 година ако удави заштићеног сведока "Д".

Реч је, како каже Томић, о злочинима који су почињени у Дретељу, када је овај сведок био заменик управника логора у том месту код Мостара. У овом крају БиХ око 200 Срба воде се као нестали. Сведок који је у затвору могао би да посведочи о већини њих. Кључне у откривању истине су, наравно, поменуте масовне гробнице.

- Већ су се уплашили многи високопозиционирани хрватски кадрови, и данас, који су баш на таласу злочина над Србима направили велике каријере, па прогоне у затвору мог клијента.

Он је, ипак, одлучан да сведочи у предметима који се воде у Тужилаштву БиХ, али и у ОЈТ у Мостару. Важно је да има и непосредна сазнања о злочинима из Дретеља, али и документе.

ДОКАЗИ Адвокат Душан Томић, Фото В. Митрић

И не само то, напомиње Томић, већ и о злочинима муслимана над Србима у Зеници и околини, где је био ангажован као старешина Армије БиХ у коју је дошао из ХОС. Из тог периода има и директна сазнања о трагичној судбини др Вељка Сладојевића.

ОБАВЕЗНО ЗАШТИТИТИ СВЕДОКА "Д"

- НА нама је, сада, велики посао и задатак да заштитимо овог сведока - каже адвокат Томић.

- Упозорио сам надлежне у Суду БиХ, у Тужилаштву БиХ и у затвору у Војковићима, где се сада налази, тражећи да се испитају напади на њега после сазнања да о злочинима хоће да сведочи.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

НЕВЕРОВАТНА РЕАКЦИЈА ОЦА ЗЛОСТАВЉАНЕ ДЕВОЈЧИЦЕ Новости сазнају: Није чак ни питао за дете

НЕВЕРОВАТНА РЕАКЦИЈА ОЦА ЗЛОСТАВЉАНЕ ДЕВОЈЧИЦЕ "Новости" сазнају: Није чак ни питао за дете

У ПРОСТОРИЈАМА Првог основног јавног тужилаштва у Београду саслушан је осумњичени Урош Пашајлић, који је осумњичен да је држао заточену ћеркицу од осам година у стану на Звездари.

30. 03. 2023. у 14:00

БОЈКОТУЈУ И ФАРБУ ЗА КОСУ: Наставља се срамна кампања Приштине против куповине српских производа на Косову и Метохији

БОЈКОТУЈУ И ФАРБУ ЗА КОСУ: Наставља се срамна кампања Приштине против куповине српских производа на Косову и Метохији

НА Косову и Метохији наставља се кампања против куповине производа из Републике Србије и сада је, након спотова и протеста, покренут и сајт "Бојкото 860", који позива на бојкот српских производа.

30. 03. 2023. у 14:08

ЦЕЛА БИВША ЈУГА ГА ЗНА КАО ЖЕЉКА БЕБЕКА Ово је певачево право име: Сви се изненаде кад ми виде документа

ЦЕЛА БИВША ЈУГА ГА ЗНА КАО ЖЕЉКА БЕБЕКА Ово је певачево право име: "Сви се изненаде кад ми виде документа"

ЛЕГЕНДА југословенске рок сцене и некадашњи члан састава Бијело дугме, Жељко Бебек, заправо носи мало другачије име од овог по ком је свима познат.

29. 03. 2023. у 13:06

Коментари (0)

ВОЗАЧ 56-ице НИЈЕ СТИГАО ДО ОКРЕТНИЦЕ: Кардиолог открива који су симптоми срчаног удара - мушкарци их чешће ИГНОРИШУ