ГЕНОЦИД НАД СРБИМА НЕ СМЕ ДА БУДЕ ЗАБОРАВЉЕН: У Суботици одржан комеморативни скуп за страдале у "Олуји"

Ј.Л.

03. 08. 2021. у 16:59

ПОВОДОМ 26. годишњице страдања српског народа у злочиначкој акцији "Олуја" у Великој већници Градске куће одржан је комеморативни скуп, у организацији Савеза српских удуржења Севернобачког округа.

ГЕНОЦИД НАД СРБИМА НЕ СМЕ ДА БУДЕ ЗАБОРАВЉЕН: У Суботици одржан комеморативни скуп за страдале у Олуји

Фото: Архива Новости

Скуп је увеличао градначелник Стеван Бакић поручујући да ће овакви комеморативни скупови увек имати подршку Града.

- Ближи се 4.август, дан када је пре 26 година почела злочиначка акција "Олуја". Један од најтрагичнијих датума српске историје о којима је увек тешко говорити. Ми о "Олуји" морамо да говоримо чешће, да се чује реч о геноцидној акцији према српском народу, а све жртве заслужују највећу почаст – поручио је градоначелник Бакић.

– Овај град је био уточиште за хиљаде Срба који су протерани са вековних огњишта. Они су данас наши суграђани и дају немерљив допринос развоју Суботице, али завичај и злочин који је над њима учињен никада не могу да забораве. Не смеју да забораве, а не смемо ни ми, који смо били сведоци крајишке трагедије. Велика је одговорност на нама да им пренесемо истину шта се догодило, а о којој се говорило шапатом и није имала места у јавном и државном животу. То је променила државничка визија Александра Вучића а неговање културе сећања је опредељење свих нивоа власти.

Манифестацију већ шест организује Савез српских удружења Севернобачког округа са циљем да се један од највећих погрома српског народа никада не заборави.

- Пре 26 година у "Олуји" је убијено више од две хиљаде људи, а око 220 хиљада наших сународника протерано са вековних огњишта. Од тога је око 10.800 нашло уточиште и нови дом у Суботици – подсећа Боро Вукајловић, председник Савеза српских удружења СБО, који је за дан свог удружења одабрао 4. август. – То је народ који је само у прошлом веку доживео три геноцида, а сада се у светским медијима проглашава као геноцидни народ, што никако није истина.

Госте је поздравио и Жељко Кукић, председник Културне заједнице Крајине. Предавања о генези српско - хрватскх односа одржали су професор Универзитета у Новом Саду Дејан Микавица и Момчило Диклић, сарадник Института за европске послове.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

СТРАШАН РУСКИ НАПАД: Ваздушно-космичке снаге жестоко удариле- уништени непријатељски положаји, има погинулих

СТРАШАН РУСКИ НАПАД: Ваздушно-космичке снаге жестоко удариле- уништени непријатељски положаји, има погинулих

МИНИСТАРСТВО одбране Русије саопштило је да су његове Ваздушно-космичке снаге у понедељак гађале положаје терористичке организације Џабхат ал-Нусра у Идлибу, убивши и ранивши већи број терориста те организације и уништивши њихове положаје.

04. 10. 2022. у 22:56

КО ЈЕ ГЛАСАО ЗА ОВО? Говор Лиз Трас прекинули критичари, ево како им је одговорила

"КО ЈЕ ГЛАСАО ЗА ОВО?" Говор Лиз Трас прекинули критичари, ево како им је одговорила

БРИТАНСКА премијерка Лиз Трас обећала је у среду да ће провести Британију кроз "олујна времена" и преобразити британску економију, у покушају да поврати ауторитет у својој странци која се побунила након хаотичних првих месец дана на власти.

05. 10. 2022. у 17:47

Коментари (0)

УПИС: Поздрављамо акцију државних органа у сузбијању превара и штетних појава у играма на срећу