ДОКТОРКА ОЛИВЕРА ОСТОЈИЋ ОБЈАСНИЛА: Ево зашто делта сој више погађа младе

Novosti online

19. 07. 2021. у 09:24

ТРЕНУТНО у свету циркулишу четири соја корона вируса, која је СЗО назвала словима грчког алфабета - алфа, бета, гама и делта сој.

ДОКТОРКА ОЛИВЕРА ОСТОЈИЋ ОБЈАСНИЛА: Ево зашто делта сој више погађа младе

Фото: Принтсцреен/Пинк

Али помињу се и ламбда, епсилон и друга "слова", нових сојева има више од десет, што опет не значи да су сви масовно присутни и самим тиме опаснији од првобитног.

Пулмолог КБЦ "Драгиша Мишовић", др Оливера Остојић, објаснила је зашто делта сој тренутно више напада младе и у чему су разлике међу свим овим мутацијама короне.

- Сви вируси мутирају, нормално је да се појаве различите варијације у односу на базичну. До сада то су биле благе мутације, без промена клиничке слике и терапије, кажу научници да нема превише значајних мутација. Оне су на 'спајк' протеину одговорном за везивање вируса за наше ћелије. Видећемо како изгледају ти нови сојеви али се за сада није мењала клиничка слика, мутација мења брзину ширења. Кажу да је делта сој, који је код нас тренутно, и 50 пута заразнији- рекла је она.

- Да појаснимо, први сој односно алфа из Вухана, давао је два преношења од једног зараженог. Један би заразио још двоје. А код делта соја, тај број је пет, чак и до седам. То значи да се лакше шири за сада, све информације које имамо из света, литературе и искуства, клиничка слика се мало разликује али не у тежини- рекла је она.

- Не повећава број тешких слика и смртних исхода, већ се разликује по томе што више млади оболевају. То је нормално јер их је ту највише невакцинисаних, у тој групи. Симптоми су као код нешто јачег грипа, али га разликује то што се у мањем броју случајева развија губитак чула мириса и укуса- рекла је она.

(Мондо)

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)