ЗОЧИШТЕ ОПЕТ ОКУПИЛО СРБЕ: Манастир светих врача Козме и Дамјана обележио храмовну славу

Д. ЗЕЧЕВИЋ

15. 07. 2021. у 10:22

ВИШЕ десетина аутомобила и аутобуса било је у среду на прилазном путу Манастиру светих врача Козме и Дамјана у Зочишту који је обележавао своју летњу славу.

ЗОЧИШТЕ ОПЕТ ОКУПИЛО СРБЕ: Манастир светих врача Козме и Дамјана обележио храмовну славу

Фото Д. Зечевић

Река верника из свих крајева Космета и централне Србије сливала се у среду према светињи у чији су улаз обезбеђивала два возила косовске полиције.

- Дошли су верници из целе Србије, да се на дан када обележавамо летње Свете Врачеве помоле светитељима за себе и своје најмилије, за болесне... - каже нам отац Стефан, игуман светиње у Зочишту.

Његове речи потврђивале су и слике верника над моштима, за које се верује да имају исцелитељске моћи. Они су им током целог дана приносили молитве, а међу њима је било и Албанаца. И порта је била пуна посетилаца као у данима пре него што је 1999. манастир оштећен, а потом у погрому 2004. срушен. Ипак, обнова је убрзо почела, траје већ деценију и по, а мошти светитеља су сачуване и враћене.

- Ми смо отворени за све људе добре воље, а светитељи су ти који помажу болеснима када им се обрате за помоћ и не маре за то ко је које вере - објашњава игуман док жури да испрати госте, монахе из других светиња, али не заборавља да се још једном захвали на призанању "Новости" за Најплеменитији подвиг управо због обнове ове светиње.

Фото Д. Зечевић

Да су у светињу пристигли верници из свих крајева Србије, уверили смо се и крај манастирске чесме, где су лековитом водом очи умивали гости из Крагујевца. Први пут у Зочиште су дошли и брат и сестра из Лапљег Села који су пажљиво гледали сваки детаљ храма. Радост због доласка није скривала ни Дијана Николић (40) која је одрасла у селу крај манастира, али је са породицом избегла у Свилајнац када је имала 17 година.

- Све ме враћа у детињство које сам провела крај ове светиње - видно узбуђена прича Дијана.

- У селу је живело више од стотину Срба али се због небезбедности, иако су већини саграђене куће, не враћају.

Ипак, један од момака из околне Велике Хоче задужен за послужење гостију за које је припремљена богата трпеза каже да они не губе наду у повратак расељених и да ће се вратити не само у Зочиште већ и свим околним селима Ораховачке општине.

ДУХОВНО И КУЛТУРНО БОГАТСТВО

ОВО је заиста Божије место. Тек када дођете у овај манастир и помолите се светитељима, схватите колико духовно и културно богатство поседујемо у овој али и осталим нашим светињама на Косову и Метохији - каже нам Подујевчанка Тина Анђелковић, која сада живи у Куршумлији.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

ТУКАО МЕ ЈЕ ДОК САМ БИЛА ТРУДНА: Петројка из серије Село гори прошла кроз пакао, због насиља се породила у осмом месецу

ТУКАО МЕ ЈЕ ДОК САМ БИЛА ТРУДНА: Петројка из серије "Село гори" прошла кроз пакао, због насиља се породила у осмом месецу

ГЛУМИЦУ Тијану Вучетић најшира публика упознала је као симпатичну и несналажљиву Петројку у серији "Село гори, а баба се чешља", али она се у последње време ретко појављује у јавности.

27. 11. 2022. у 07:42

Коментари (0)

ОДБИЛА САМ БОЉИ ЖИВОТ, ТО СЕ НЕ ЗНА: Улога Емилије Попадић била је намењена ДРУГОЈ великој глумици