ДР ЂЕРЛЕК РАЗЈАСНИО ЗАШТО МЛАДИ НЕЋЕ ДА СЕ ВАКЦИНИШУ: Још увек вагају да ли је већа штета од ковида или вакцине

Novosti online

13. 07. 2021. у 14:29

У СРБИЈИ је до сада против корона вируса вакцинисано тек 17,3 одсто младих од 18 до 30 година. Међутим, чак 60 одсто невакцинисаних у тој популацији није изричито против вакцине.

ДР ЂЕРЛЕК РАЗЈАСНИО ЗАШТО МЛАДИ НЕЋЕ ДА СЕ ВАКЦИНИШУ: Још увек вагају да ли је већа штета од ковида или вакцине

Фото: Танјуг/Раде Прелић

Они су, како каже државни секретар у министарству здравља др Мирсад Ђерлек, и даље неодлучни и вагају да ли је већа штета од вакцине или од тога да оболе од ковида.

Наиме, цео свет је хвалио Србију која је међу првима набавила вакцине. Док су многе развијене земље још могле само да маштају о вакцинама, наши грађани могли су да бирају са "шведског стола" цепива. Међутим, иако је вакцинација у нашој земљи одлично кренула - у једном тренутку је стала, а управо су млади популациона група у којој је највише невакцинисаних.

- Скоро 60 одсто малдих у популацији од 18 до 30 година и даље се колеба и размишља да ли је већа штета од вакцина или од тога да оболе од короне што је потпуно неразумљиво и научно неутемељено. Они, генерално, нису против вакцинације, али је одлажу, док се, са друге стране, нама жури да у што краћем периоду вакцинишемо што више људи. То су млади људи која и не памте шта се дешавало и да смо многе болести попут дифтерије и тетануса управо искоренили захваљујући вакцинама. Стога, ми морамо наћи начина да их мотивишемо. Морамо агитовати и што више причати о значају јавног здравља и о улози коју су вакцине одиграле у свету против заразних болести - наводи Ђерлек.

Други разлог због којег млади одлажу вакцинацију је тај што погрешно верују да су заштићени од тежих облика болести.

- Делта сој такво размишљање демантује. Видимо у Енглеској и Израелу, као и у неким другим земљама, да нови сој напада изричито младе и даје тежу клиничку слику - наводи наш саговорник.

Старији од 65 година, са друге стране, показали су, како истиче, велику личну и колективну одгобворност.

- Такође, значајан помак је направљен у старосној групи од 46 до 55 година у којој је у последњих двадесетак дана направљен помак од 15 одсто - наводи Ђерлек.

(Курир)

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)