РИСТОВУ ЖАЛБУ НИКО НЕ ЧИТА: Апелациони суд у Приштини још не одлучује о аргуменима притвореног Подгоричанина

Д. Зечевић

08. 07. 2021. у 09:11

ИАКО је Апелациони суд у Приштини морао да до понедељка у 13 часова одлучи поводом жалбе адвокатице Јоване Филиповић на притвор одређен Ристу Јовановићу, младићу из Подгорице којег је косовска полиција ухапсила на Видовдан на Газиместану, одговор суда ни два дана касније није стигао.

РИСТОВУ ЖАЛБУ НИКО НЕ ЧИТА: Апелациони суд у Приштини још не одлучује о аргуменима притвореног Подгоричанина

Хапшење Јовановића на Газиместану / Фото Принтскрин Косово онлајн

Како за "Новости" истиче Филиповићева, изостало је и решење Основног суда у Приштини о одређивању притвора на српском језику, због чега истиче да уместо да штите основна људска права, приштински судови их заправо крше.

- Осим што не постоји ни један једини основ за одређивање притвора Јовановићу који је оптужен за изазивање националне и верске мржње, Основни суд крши и права на језик, јер мени као његовом браниоцу није достављено решење на матерњем језику. Такође, изостанак одговора на жалбу о неоснованом одређивању притвора Јовановићу, представља својеврсно кршење закона по којима би ови судови требали да функционишу - објашњава Филиповић.

Она подсећа да је обавеза Апелационог суда да на жалбу о притвору одговори у року од 48 сати. Иначе, Јовановићу, који је, као што се види на снимцима камера, ухапшен када је замолио припаднике косовске полиције да не претресају монахињу, рекавиши "Немојте то да радите она је света жена", косовско тужилаштво "приписује " да је на Газиместану наводно певао "Убиј Шиптара".

Према тврдњама адвокатице Филиповић, ове, али ни прошле године, то на Газиместану нико од окупљених није узвикивао.

- Иако јавност мисли да је ухапшен због покушаја да заштити монахињу, када апсолутно ништа увредљиво није казао, Јовановић се терети за нешто што није починио. Чак и ако су се овакве увредљиве поруке чуле ранијих година, одговорно тврдим да овог Видовдана нико није узвикивао нити певао ништа провокативно на рачун албанског народа - наводи она.

Овом Подгоричанину, одлуком Основног суда у Приштини одређен је притвор до 30 дана и он се налази у Притворској јединици у Косовској Митровици.

ЋЕЛИЈА МУ ЛОМИ ДУХ

ПРВИХ дана Јовановић се добро држао у притвору, чак се и шалио на сопствени рачун. Али боравак иза решетака почиње да ломи његов дух. Како је пренела његова адвокатица, Ристо јој се током последње посете пожалио да је целу ноћ преплакао. Осим супруге и бебе, он код куће има и оца који је срчани болесник и за којег се највише брине. До сада му је у посети била само адвокатица, а уколико не стигне одговор Апелационог суда, у притвору ће га обићи и сестра.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

ДВА НОВА УПОЗОРЕЊА НА НЕПОГОДЕ: Спремите се на време - олујни ветрови и грмљавина доносе велику количину падавина

ДВА НОВА УПОЗОРЕЊА НА НЕПОГОДЕ: Спремите се на време - олујни ветрови и грмљавина доносе велику количину падавина

РЕПУБЛИЧКИ хидрометеоролошки завод Србије (РХМЗ) издао је два најновија упозорења. Једно се односи на велику количину падавину данас, а друго за сутра за грмљавинске непогоде са градом и олујним ветром.

26. 09. 2022. у 12:52

ОВО ЈЕ МЛАДИЋ КОЈИ СЕ ЗАПАЛИО ПРЕД ЂОКОВИЋЕМ: Откривено шта стоји иза језивих сцена самоповређивања на Лејвер купу

ОВО ЈЕ МЛАДИЋ КОЈИ СЕ ЗАПАЛИО ПРЕД ЂОКОВИЋЕМ: Откривено шта стоји иза језивих сцена самоповређивања на Лејвер купу

НА ЛЕЈВЕР купу у Лондону догодио се прекид меча између Стефаноса Циципаса и Дијега Шварцмана, након што су на центру терена виђене језиве сцене самоповређивања једног од гледалаца.

23. 09. 2022. у 20:25

Коментари (0)

ТОПЛА ДОБРОДОШЛИЦА ПРЕЛЕПОГ КЕМЕРА: Ако вас је јесен изненадила, ми знамо где је још увек идеално време за летовање