РАТ АДВОКАТА И БАНКАРА ОКО ТУЖБИ ЗА КРЕДИТЕ: После повлачења захтева за тумачење закона, све дубљи јаз између банака и 200.000 грађана

В. Ц. С. - С. Б.

06. 07. 2021. у 08:00

ДА три посланика нису повукла захтеве за аутентичним тумачењима чланова закона о облигационим односима, о заштити потрошача и заштити корисника финансијских услуга, који су поднети у петак увече Скупштини Србије, грађани би изгубили све поступке које воде против банака, каже Виктор Гостиљац, председник Адвокатске коморе Србије.

РАТ АДВОКАТА И БАНКАРА ОКО ТУЖБИ ЗА КРЕДИТЕ: После повлачења захтева за тумачење закона, све дубљи јаз између банака и 200.000 грађана

Фото Д. Миловановић

А они који имају правоснажне извршне пресуде нашли би се на мети банкарских тужби, па би морали да врате новац који су судски добили на име трошкова обраде кредита и плате трошкове поступка.

Адвокати широм земље у понедељак су били у једнодневном штрајку упозорења, нису поступали пред судовима, тужилаштвима, органима управе, извршитељима, нити су приступали у преткривичним поступцима у полицији, осим у случају одређивања притвора.

- Увек ћемо реаговати на нарушавање правне сигурности. Аутентично тумачење закона у парламенту нарушава принцип поделе власти. Законодавац треба да доноси закон, а судови да га тумаче и пресуђују. Скупштина има право на аутентично тумачење, али би требало да га користи само изузетно, када постоје нејасноће. Овде тога нема, већ само утицаја банкарског лобија, који не жели да врати нелегално обрачунате трошкове грађанима - каже Гостиљац.

Аутентично тумачење има снагу закона, а у овом случају следовала би ретроактивна примена, што је противно Уставу. Осим тога, тиме би правни став Врховног касационог суда био "прегажен". Адвокати нуде и решење:

- Банке да врате оно што дугују грађанима или да Народна банка изда обавезно упутство, као у случају "швајцараца".

Овакве мере, како истичу, једини су пут за убразање рада судова. А о оптерећењу парницама сведочи случај Трећег основног суда у Београду, који већ сада заказује рочишта за јануар 2023. године!

Према проценама Удружења банака Србије, пред судовима се води између 150.000 и 200.000 процеса грађана против банака.

- Ово је општедруштвени проблем, потребан нам је излаз - сматра Владимир Васић, генерални секретар Удружења банака. - То се дешава само код нас, а Закон о облигационим односима је скоро идентичан на простору целе бивше СФРЈ. Зато је нека мала адвокатска канцеларија удесетостручила приход. Али сви ћемо осетити последице. Почеће да се повлачи капитал, а онда и цене иду горе. Кредити ће бити скупљи. Као да смо изоловано острво. Ово као да је борба неких интересних група.

Банкари понављају да је цена њихове услуге ефективна каматна стопа, чији је део и накнада.

- Да ли ико други има обавезу да тако даје спецификацију својих трошкова - пита се Васић. - Европски суд правде је рекао да је дозвољено наплаћивати накнаде ако је клијент упознат, а наш клијент јесте. Добио је све у уговору и плану отплате. И НБС каже да смо у реду док исказујемо кроз ефективну каматну стопу. То је јединствена цена услуге. А ми имамо тужбе и за 20 динара.

Национална организација потрошача Србије сматра да су кривци за тренутно стање министарства финансија и трговине, која не прихватају иницијативе да се донесу подзаконска акта за законе о заштити корисника финансијских услуга и заштити потрошача.

- У овом спору постоји интерес и адвоката и банака, док се потрошачи и грађани налазе у средини те борбе - каже Горан Паповић, председник НОПС. - Тражили смо да се врати могућност колективне тужбе, али то не помињу ни држава, ни адвокати.

СПОРОСТ ПРАВОСУЂА КОШТА

МИНИСТАРКА правде Маја Поповић поздравила је повлачење предлога за аутентично тумачење појединих одредаба три закона.

- Свесни смо изазова са којима се суочава привредни и финансијски сектор и комплетно правосуђе због масовних тужби у банкарским споровима. Нацрт измена Закона о парничном поступку требало би да доведе до смањења броја тужби, растерећења судова и смањивања трошкова за Србију, као последице банкарских спорова. Држава исплаћује огромна средства због повреде права на суђење у разумном року - каже Поповићева.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)