НЕМАЈУ ИСТЕ СИМПТОМЕ: Ово је кључна разлика између делта соја и осталих варијанти вируса

Новости онлајн

02. 07. 2021. у 09:38

ДЕЛТА сој, заразнија варијанта корона вируса која је данас откривена у Србији, већ се проширила на око 90 држава света. Овај сој откривен је у Индији крајем марта и стоји иза разорног пандемијског таласа који је погодио ту земљу током пролећа.

НЕМАЈУ ИСТЕ СИМПТОМЕ: Ово је кључна разлика између делта соја и осталих варијанти вируса

Фото АП

У међувремену је пошао на пут око света, а свуда где је стигао - направио је хаос. У Великој Британији се проширио толико брзо да је епидемиолошку ситуацију у земљи вратио неколико месеци уназад и практично постао једини сој у циркулацији, док је Израел, шампион имунизације, вратио обавезу ношења маски након што су бројке почеле да скачу.

Све више земаља одлаже укидање мера или уводи нове у страху од делта соја, а светски лидери и Светска здравствена организација упозоравају да ће ова варијанта ускоро постати доминантна у свету.

Шта је делта сој?

Службено познат као Б.1.617, први је пут откривен у Индији у марту. Тај сој сада је прекарактерисан у три различита подтипа, а сви имају мало другачије генетске мутације. Варијанта Б1617.2 је најчешћа верзија у сету и, како се чини, најзаразнија.

Делта сој је карактеристичан по дуплој мутацији која се дешава када се две већ мутиране варијанте вируса споје и формирају трећу. Она која је пријављена у Индији комбинација је варијанти Е484К и Л452Р. Е484К је слична Е484К - мутацији виђеној у варијантама Б.1.351 (Јужноафричка Република) и П.1 (Бразил).

Што се тиче мутације Л452Р, такође пронађене у "дуплој мутацији" у Индији, она ​​је први пут привукла пажњу као део линије Б.1.427 / Б.1.429 у Америци, која се понекад назива "калифорнијском варијантом“.

СЗО је у марту класификовала делта сој као "варијанту од интереса" након што су се потврдили страхови да је он одговоран за катастрофални талас у Индији са готово пола милион азаражених љуи дневно.

Иако су стручњаци у почетку били уздржани, временом је долазило све више доказа да је делта сој вишеструко заразнији чак и од британског соја, који је постао доминантан у већини земаља ове зиме. Процене варирају, а неки британски стручњаци твде да је од британског заразнији чак 60 одсто.

Симптоми ковида изазваног делта сојем

Млађи га најчешће дефинишу као "јачу прехладу" или необичан осећај безвољности и малаксалости. Најчешћи симпими делта соја су главобоља, бол у грлу, цурење носа, а грозница и температура је присутна као до сада.

За разлику од короне какву до сада знамо, овде су губитак чула мириса и укуса знатно ређи симптоми.

(Пинк)

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)

ВРЕМЕНСКА ПРОГНОЗА ЗА НЕДЕЉУ, 29. МАЈ: Велике количине падавина  на истоку и југу земље