СТРУЧЊАК УПОЗОРАВА: Биће још више топлотних таласа у будућности!

Новости онлајн

01. 07. 2021. у 20:07

ТЕМПЕРАТУРНИ рекорди обарани су претходних дана широм света. Научници упозоравају да нас у будућности очекује много више оваквих топлотних таласа и да су они последица климатских промена.

СТРУЧЊАК УПОЗОРАВА: Биће још више топлотних таласа у будућности!

Фото: Депоситпхотос/Илустрација

Србија се као и остатак региона већ другу недељу заредом сусреће са изузетно високим температурама које су далеко изнад просека за другу половину јуна.

У четвртак 24. јуна је на бројним метеоролошким станицама у земљи оборен рекорд за највишу температуру измерену током месеца јуна. Најтоплије је било у Смедеревској Паланци где је термометар показивао 39,9 степени Целзијуса, а јунски рекорд је био оборен и у Београду, Ваљеву као и многим мерним станицама у Војводини.

Недељу дана касније, у среду 30. јуна, мерне станице у Србији поново показују температуру близу 40 степени.

Професор Владимир Ђурђевић са Физичког факултета у Београду је прошле недеље истакао да су за чешће и интензивније топлотне таласе одговорне климатске промене.

- Ово јесте врло редак догађај и последица је климатских промена. Постојали су и у прошлости топлотни таласи, посебно током лета, али су били далеко ређи и били су апсолутно нека врста неочекиваног догађаја. Сада у принципу можемо сваке године да очекујемо неколико оваквих ситуација током лета - каже Ђурђевић.

Он је подвукао да је специфично да се овакве температуре мере крајем јуна, пошто бисмо пре могли да их очекујемо крајем јула, или почетком августа.

У Србији су током средине двадесетог века била ретка лета у којима је било више од једног топлотног таласа, а било је потпуно уобичајено и да током целог лета не буде забележен ниједан топлотни талас. Међутим, сада се због загревања атмосфере ситуација се битно променила, а будућност делује врло забрињавајуће.

- Тренутно се у Србији током лета десе два или три топлотна таласа, при чему смо ближи томе да се десе три, а током средине двадесетог века је тај број био нула или један. Пошто знамо да ће у наредних неколико деценија наша планета да се загреје за додатних један степен, то значи да ће средином овог века број топлотних таласа да буде удвостручен у односу на садашње стандард - рекао је Ђурђевић.

Рекордно високе температуре широм света

Поред нашег региона, изузетно снажни топлотни таласи у овом тренутку погађају и многе друге државе широм света. Неуобичајено високе температуре се бележе широм Сибира, док је предео западне обале Северне Америке, тачније државе Орегон и Вашингтон у САД и провинција Британска Колумбија у Канади, тренутно под утицајем незапамћеног топлотног таласа.

У Портланду, главном граду Орегона, постављен је нови рекорд за највишу температуру икада измерену у овом граду са преко 46 степени. Међутим, много тежа ситуација је у месту Литон у Канади где се у три узастопна дана обарају температурни рекорди за целу Канаду, а 29. јуна је температура достигла невероватних 49,6 степени што је чак 4,6 степени више од рекорда који је у Канади важио пре овог топлотног таласа.

Екстремне температуре попут ових могу изазвати озбиљне здравствене проблеме, због чега је неопходно да грађани буду пажљивији и не излазе напоље без преке потребе у најтоплијем делу дана. Током топлотног таласа из 2007. када је у Србији измерена највиша температура икада (44,9 степени у Смедеревској Паланци), на врхунцу топлотног таласа између 16. и 24. јула је у Београду забележена повећана смртност међу старијим особама од чак 76 одсто.

(Клима101)

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)

СЛАВИМО ЋИРИЛА И МЕТОДИЈА: Данас важе ови обичаји, један се посебно односи на децу