ЂОРЂЕ ЂУРИЋ ОТКРИВА: Да ли су топлотни таласи у Србији последица Омега блокинга?

Новости онлајн

01. 07. 2021. у 15:56

ОМЕГА БЛОКИНГ и рекордне температуре у Америци. У Канади рекордних 50°Ц. Шта се дешава када се овај потпуно природни систем појави у Европи?

ЂОРЂЕ ЂУРИЋ ОТКРИВА: Да ли су топлотни таласи у Србији последица Омега блокинга?

Фото: Принтсцреен/ЦБС

Метеоролог Ђорђе Ђурић даје одгогвор на ово питање.Већ неколико дана изнад западних делова Канаде и северозапада Сједињених Америчких Држава налази се снажан антициклон, односно поље високог ваздушног притиска. Управо овај антициклон представља ''блокаду'' за зонална, односно западна висинска струјања која преовлдавају у умереним ширинама, а уједно и за продор циклона, облачних и падавинских система са Пацифика унутар копна, па ови системи заобилазе подручја са високим ваздушним притиском и премештају се меридионално далеко северније или јужније, док унутар подручја са веома високим ваздушним притиском преовладавају силазна струјања, која лети додатно загревају ваздух, јер се ваздух спуштајући уједно и загрева, а када се уздиже, ваздух се хлади и кондензује и доводин до формирања облака и падавина. И млазна струја, која обавија нашу планету, тада добије меридионално кретање (север-југ или југ-север), па се струјања унутар ове струје тако и премештају, а са њима заједно и ваздушне масе из суптропских или поларних ширина.

Фото: Принтсцреен/ЦБС

Захваљујићи синоптичкој ситуацији која ових дана има карактеристике ОМЕГА БЛОКИНГ, ових дана рекордне температуре бележе се на северозападу Сједињених Америчких Држава и на западу Канаде. У Канади је срушен национални рекорд од 45°C, јер је температура 27. јуна у месту Лyтон (Британска Колумбија) достигла 47°C, 28. јуна 48°C, а 29. јуна невероватних 49,7°C, тј. 50 степени. То су вредности температура више него у Лас Вегасу и другим местима на југозападу САД. Лyтон се налази око 100 км западно од Ванкувера, одвојен планинама од Пацифика и налази се у долини, између веома високих планина. Досадашњи рекор у овом месту је био 44°C, а за целу Кандаду 45°C, колико је мерено на југу Канаде, у пограничном делу са САД. Рекордне високе температуре бележе се широм запададне Канаде и северозапада САД, уз вредности преко 40°C, па и до 45°C, а рекорди су пали и у Сијетлу, Портланду и у другим градовима. Овај приморски део Пацифика одликује се океанском и веома благом климом, где летње темперетуре веома ретко прелазе 30°C, а исто тако зими се веома ретко спуштају испод 0°C, па клима подсећа на климу Британских острва. Нешто другачија клима је унутар копна, где су зиме ледене и веома снежне, а лета ипак топлина него на обали Пацифика.

И док температуре ових дана унутар копна овог дела Америке достижу 45°C, па и рекордних 50°C, места на самој обали Пацифика од Калифорније на југу до Орегона и Британске Колумбије на северу имају веома ниске температуре од 15 до 25°C, јер се овај приобални део Америке налази под утицајем веома хладне океанске струје у Пацифику. Лета у Сан Франциску и у Лос Анђелесу у просеку бележе максималне температуре од 20 до 25°C, управо захваљујући хладној океанској струји, уз повремене екстремно високе температуре, док су просечне максималне температуре унутар копна Калифорније често изнад 40°C, неретко и изнад 45°C, а у Долини Смрти и преко 50°C.

Фото: Принтсцреен/ЦБС

ОМЕГА БЛОКИНГ систем је појава која се неретко јавља и у Европи и тада висок ваздушни притисак изнад централне Европе представља ''блокаду'' за продор циклона, падавина и облачних система са Атлантског океана, па је изнад већег дела Европе и нашег подручја стабилно и суво, а циклони и падавински системи са Атлантика добију меридионална кретања и обрушавају се на најјужније делове Европе, нпр. на југ Шпаније и Португалије или на север Африке и на најсевернија подручја Европе, нпр. на север Норвешке. Како се омега блокинг неретко у Европи појављује у хладном делу године, унутар овог система, тј. поља високог притиска, због веома слабих струјања и преовлађујућих силазна струја, преовладавају магле, у којима је ваздух у урбаним и индустријским срединама веома загађен. Истовремено, на ободу овог система, струјања попримају меридијална кретања, па се тако веома топла, блага и влажна ваздушна маса са далеког југа и из суптропских ширина транспортује све до поларних предела, а исто тако на истоку овог ободног система ледене ваздушне масе из поларних предела продру до области Црног мора или Блиског истока. Дакле, струјања на висини дикитирају и транспот ваздушних маса, па отуд зими да температуре изнад поларног круга пређу и 0°C, а где је просек за 30-40 степени нижи, а исто тако темперазуре у суптропским ширинама Европе, Африке и Блиског истока опадну испод 0°C, а снег завеје Турску, Истанбул, Либан и делове северне Африке и Блиског истока, па падне чак у пустињским пределима.

Иначе, од почетка лета, Србију и наше подруче захватила су већ два топлотна таласа. Она нису последица ОМЕГA БЛОКИНГA, већ југозападног висинског струјања, а у склопу њега долази до адвекције вреле ваздушне масе са севера Африке. Осим веома топле ваздушне масе, стизале су и честице песка из Сахаре, па су падавине садржале те честице, што је нарочито видљиво на возилима и прозорима. И ово се сматра потпуно природном појавом. Добра вест је да су врућине од данас попустиле и да нас све до почетка следеће седмице очекују температуре које су просечне за лето, па ће оне у петак и у суботу бити од 25 до 29°C, у недељу око 29-30°C, а најсвежије биће у понедељак. Према тренутним прогнозама, постоји могућност да нас трећи топлотни талас захвати од средине следеће седмице.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)

ВРЕМЕНСКА ПРОГНОЗА ЗА 20. МАЈ: Сунлано и топло, до летњих 30 степени, ево када стиже промена