"СВЕ ЋЕ МОЈ РИСТО ИЗДРЖАТИ": Признао да је певао "Видовдан", одредили му притвор од 30 дана

В. К. - Д. З.

01. 07. 2021. у 10:00

ПОРОДИЦА Риста Јовановића, младића из Подгорице који је на Видовдан ухапшен на Газиместану, шокирана је одлуком Основног суда у Приштини да му одреди притвор до 30 дана, због наводног "ширења националне и верске мржње и нетрпељивости".

СВЕ ЋЕ МОЈ РИСТО ИЗДРЖАТИ: Признао да је певао Видовдан, одредили му притвор од 30 дана

Хапшење Јовановића на Газиместану / Фото Принтскрин Косово онлајн

Они одбацују ове квалификације, поручујући да Ристо ништа што му се на терет ставља није урадио.

- Мој супруг ничим није заслужио овакву казну. Ово је срамота и директан притисак на Србе који живе на простору Косова и Метохије. Али сигурна сам да ће он све издржати, храбар је и чврст. Ристо није човек који мрзи било који други народ или нацију, па оптужба да је говорио "Убиј Шиптара!" је чиста лаж. Он је, као што се и на снимку могло видети само певао о Косову, познату песму "Видовдан" и то му је највећи грех - каже за "Новости" Теодора Јовановић, мајка тек рођене, њихове девојчице Зорке.

Јовановићи су у контакту са адвокатицом Јованом Филиповић, која је заступник Риста пред приштинским судом. До њих су дошле незваничне информације да би тамошњи органи могли да га преместе у Централни затвор, где су већином Срби. Породица је најавила подношење тужбе против одлуке Основног суда у Приштини, па се надају да би она могла бити оповргнута, а Ристо пуштен на слободу.

Фото Приватна архива

Ристо и Теодора Јовановић

- Страхујем за његово здравље. Ристо је оперисан пре неколико година након удеса када је као сувозач пао са мотора и тешко повредио карличну кост. Уграђена му је плоча на предњем делу тела и сваки притисак на њу могао би бити кобан - каже Теодора, која ових дана велику пажњу придаје тек рођеној девојчици Зорки, како вели, татиној мезимици, која је 13. јуна унела велику радост у њихове животе.

Наша саговорница замера што се медији у Црној Гори нису значајније позабавили овим случајем.

- Више су се медији из Србије бавили Ристовим хапшењем, него у Подгорици. Чула сам изјаву Мила Ђукановића да он неће да долази у сукоб ни са једним народом! - каже наша саговорница.

Фото Приватна архива

Ристо и Теодора Јовановић на венчању

Велика мука притиснула је Јовановиће, али су они сигурни да ће из ове несвакидашње ситуације на крају изаћи као победници. Њихов Ристо никог на Газиместану није увредио на националној и верској основи, а славио је свој народ.

- Због тога је он наш јунак - каже Теодора, која се због љубави преселила из Руме у Подгорицу и са Ристом започела нови, лепши живот, и сада једва ишчекује његов повратак из приштинског казамата.

Фото: Принтскрин

Ристо Јовановић у судници

СРАМНА ПРЕСУДА

Према речима адвокатице Јоване Филиповић, Јовановићу се на терет ставља ширење националне и верске мржње и нетрпељивости. Тужилац је затражио одређивање притвора због опасности од бекства.

- У оптужници се Јовановићу ставља на терет да је певао увредљиве песме попут "Убиј Шиптара", што не стоји и што је и он негирао. Тврде и да је певао песму "Видовдан" што је потврдио, али ова песма заиста нема никакве везе са било којом увредом. Стављају му на терет и то што је показивао три прста, што није никакво кривично дело нити увредљиво према било коме - истакла је Филиповићева

Филиповићева је додала да је Јовановић спроведен на издржавање притвора у Северну Митровицу.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (6)

ДАНАС ЈЕ ВАВЕДЕЊЕ, А ДУВА ЈАК ВЕТАР: Шта то значи по народном веровању