ОГЛАСИЛО СЕ МИНИСТАРСТВО О НАВОДНОМ ЗЛОСТАВЉАЊУ ДЕЦЕ: Хитно доставити јасне доказе

Танјуг

30. 06. 2021. у 10:43

МИНИСТАРСТВО за рад, запошљавање, борачка и социјална питања позвало је данас групу невладиних организација, које су изнеле тврдње о системском злостављању деце са сметњама у развоју и инвалидитетом у установама социјалне заштите, да неодложно и хитно доставе јасне доказе о тим наводима.

ОГЛАСИЛО СЕ МИНИСТАРСТВО О НАВОДНОМ ЗЛОСТАВЉАЊУ ДЕЦЕ: Хитно доставити јасне доказе

Фото: Depositphotos

Како је наведено у саопштењу, изношење "паушалних тврдњи" о тако озбиљном кршењу закона и стандарда, без достављања јасних доказа, крајње је неодговорно и неозбиљно.

Министарство указује да су сви облици насиља и злостављања строго забрањени и да је неопходно да сви који имају сазнања о томе пријаве такве случајеве и доказе Инспекцији социјалне заштите или надлежном покрајинском секретаријату.

Додаје се да Министарство у оквиру својих надлежности, редовно спроводи инспекцијске надзоре у којима утврђује и контролише услове живота и заштиту корисника у установама социјалне заштите.

Током ове и прошле године спроведена су 163 инспекцијска надзора и утврђено је да установе за смештај у одређеним случајевима нису испуњавале структуралне стандарде у погледу броја и структуре запослених и простора и опреме.

У наведеном периоду није утврђена појава насиља над корисницама и њиховог злостављања, наводи се у саопштењу.

Министарство указује да је и Заштитник грађана од почетка године у својству Националног механизма за превенцију тортуре обишао шест установа социјалне заштите и да није имао озбиљне примедбе на њихов рад и заштиту права корисника.

У процедури је Нацрт закона о заштити права корисника услуга привременог смештаја у социјалној заштити, који треба да унапреди положај корисника.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (1)

ВРЕМЕНСКА ПРОГНОЗА ЗА ПЕТАК, 27. МАЈ: Погледајте какво нас време очекује данас и наредних седам дана