ЗАТВОР ТРИ ГОДИНЕ КО ПРИТИСКА МЕДИЈЕ: Радна група за безбедност новинара предлаже решетке и за спречавање објављивања информација

В. Ц. С.

28. 06. 2021. у 10:00

ДА би се осигурала већа безбедност и заштита новинара и слобода медија, потребно је променити три члана Кривичног закона, наводи се у мишљењу проф. др Зорана Стојановића, које је Радна група за безбедност и заштиту новинара на челу са премијерком Аном Брнабић и министарком културе и информисања Мајом Гојковић, проследила Радној групи Министарства правде за измену КЗ и ОЕБС.

ЗАТВОР ТРИ ГОДИНЕ КО ПРИТИСКА МЕДИЈЕ: Радна група за безбедност новинара предлаже решетке и за спречавање објављивања информација

Фото П. Милошевић

Прва измена односи се на кривично дело принуде, код којег би се примена силе или претња према новинару да неку информацију објави или не објави кажњавала затвором до три године!

- Принуђивање некога да обавља или не обавља посао од јавног значаја, укључујући и област јавног информисања, осим што повређује слободу одлучивања појединца, представља и повреду јавног интереса, тако да заслужује строжу казну - наводи у мишљењу проф. Стојановић.

Друга измена је везана за дело угрожавања сигурности, и предвиђа затвор до годину дана за оне који не само да прете да ће напасти нечији живот или тело, као до сада, већ и атакују на слободу и имовину веће вредности њега или њему блиске особе.

- Осећај несигурности може створити и претња нпр. да ће неком бити запаљена кућа или отет члан породице. Зато овај члан закона треба проширити на претњу напада на слободу и имовину веће вредности, која у судској пракси премашује 1,2 милиона динара - наводи Стојановић.

Трећа измена односи се на спречавање штампања и растурања штампаних ствари, емитовања програма и објављивања информација. Према предлогу, затвором до годину дана казнио би се онај ко неовлашћено спречи или омета објављивање преко медија, информације од јавног значаја, или ко због објављивања такве информације или мишљења вређањем, злостављањем или безобзирним понашањем, значајније угрози спокојство особе која је информацију или мишљење објавила. Ако то учини службено лице у обављању службе, сугерише се опет казна до три године.

Радна група Министарства правде за измене КЗ је у сталном заседању и разматра све предлоге који су јој достављени, па ће се на дневном реду наћи и овај.

У извештају заштитника грађана за 2020. наводи се да је УНС забележио пораст броја напада на новинаре прошле године, када их је било 111, односно 20 одсто више него годину пре. НУНС је евидентирао 189 напада, међу којима највише притисака (92).

ФОРМАЛНО ЗАШТИЋЕНИ

ПРОФ. Стојановић је похвалио законска решења која већ постоје у вези са заштитом новинара. Журналисти су, каже, формално заштићени у истом степену као шеф државе. Такође подсећа да се може изрећи доживотни затвор за убиство новинара, а кажњиве су и припремне радње за извршење дела, које су иначе кажњиве у малом броју осталих случајева.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)

ШТА КАЖЕ ЗАКОН: Сме ли се возити у папучама и штиклама - међу возачима постоји велика заблуда везана за ову тему