ОПРЕЗ, КОМАРЦИ ОД ЈУЛА МОГУ БИТИ ОПАСНИ: Запрашивање се наставља вечерас - Ево где их има највише

Novosti online

22. 06. 2021. у 21:55

ЗАПРАШИВАЊЕ комараца траје већ месец дана, али Београђани имају осећај да ових "крвопија" има више него икад!

ОПРЕЗ, КОМАРЦИ ОД ЈУЛА МОГУ БИТИ ОПАСНИ: Запрашивање се наставља вечерас - Ево где их има највише

Фото: Танјуг/ЈКП Чистоћа /Ненад Цакић

Осим што су досадни, они тренутно нису опасни, али би ситуација могла да се промени за већ недељу дана, када се може очекивати појава јединки које су заражене вирусом Западног Нила, упозравају у ЈКП "Градска чистоћа".

Акције сузбијања комараца спроводе се већ месец дана на подручју Београда, али се Београђани жале да не могу да живе од комараца. Међутим, за неверовати је, али званични подаци говоре другачије.

Према речима Мирјане Цакић из ЈКП "Градска чистоћа", према мониторингу који обавља ово предузеће и које је задужено за њихово уништавање, комараца је мање него претходне године и њихова бројност је под контролом.

Фото: Архива ВН

 

Прошле године их било више

- Бројност комараца није на максималном нивоу, како је очекивано у ово доба године. На основу праћења бројности комараца, односно мониторинга, прошле године смо имали око 2.500 комараца, што и јесте неки оптимални максимум, а тренутно је у клопци око 1.600 - рекла је Цекићева.

Додала је да је то умерена бројност, која није забрињавајућа, али да се мора наставити сузбијање, како тај број не би порастао, односно да не бисмо имали "ситуацију са инвазијом".

- Дефинитивно их има највише уз приобаље, то су неке критичне тачке где смо измерили око 1.600 јединки у клопкама - истакла је Цакићева.

Она је још додала да није циљ да се истребе комарци, јер су они потребни екосистему. Сузбијање се врши да би се њихова бројност држала под контролом.

Како тврди, средства која се користе су најприближнија онима које користимо за кућну употребу и нису штетнија ни од чега што већ сами користимо.

То није штетно за људе и животиње, али јесте за инсекте, а пчеле су посебно осетљиве. Зато се пчелари увек обавештавају и упозоравају, како би склонили пчеле са испаше.

Од јула можемо очекивати вирус западног Нила

Тренутно су најактивнији шумски или речни комарци, они су углавном на зеленим површинама и близу река, али наравно има их и у центру Београда, зато се запрашује и тамо. Они не преносе никакве заразне болести, каже Цекићева.

- Грађани се највише плаше оних који преносе грозницу Западног Нила. Њих очекујемо током јула, а да ли ће бити заражени, то ћемо тек видети, јер се сви комарци тестирају у нашој лабораторији. Али за сада нема бојазни - каже она.

Како каже, поједини грађани тврде да има разлике у убоду, али заправо нема, разлике су индивидуалне, свако од нас реагује другачије. Неко ће можда имати већи оток на месту убода, неко мањи, то нема везе са врстом комараца.

И. Маринковић

 

За сада без авиона

Оно што се многи питају то је зашто се у борби са комарцима не употреби "авијација".

Како објашњава Мирјана Цекић, препорука ЕУ је да се запрашивање врши са земље, јер се тако прецизиније селектује локалитет деловања.

- За сада није планирано запрашивање из ваздуха, то ће се радити уколико дође до наглог пораста бројности или најезде других врста комараца - обласнила нам је она.

Постоји и разлика између термалног запрашивања, које се врши на зеленим површинама и хладног, које се практикује у насељима. Ово друго ствара мање магле и дима, а сматра се да је за градску средину сасвим довољно.

Третман сузбијања комараца спроводиће се вечерас у периоду од 20 до 24 часа и обухватиће локације Винча уз Дунав, Ритопек, Гроцка уз Дунав, Брестовик, Рушањ, Заклопача, Врчин , Рипањ, Шупља стена, Обреновац – Вукићевица, Обреновац – Кртинска, Обреновац – Конатице, Стара Карабурма, Вишњица , Вишњичка бања 1, од Н.гробља до Звездарске шуме, Лион, Карабурма, Ћалије, Миријево 1, Миријево 2, Миријево 3, Зелено брдо, Коњарник 1, Мали Мокри Луг 1, Мали Мокри Луг 2, Мали Мокри Луг 3 и Велики Мокри Луг.

Наредних дана вршиће се запрашивање са река, али наставља се и сузбијање са земље.

Из "Градске чистоће" апелују на грађане да не нападају раднике овог предузећа који запрашују комарце. На жалост, чак и физички напади су чести, готово сваки пут када ови радници крену да запрашују. Разлог - страх људи да је смеса чиме се комарци запрашују опасна. У овом предузећу још једном наглашавају да ти препарати не штете нити људима, нити животој средини и моле грађане да њиховим колегама омогуће несметан рад.

(Блиц)

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (1)

АНА БЕКУТА НЕУТЕШНА НА ПОМЕНУ МИЛУТИНУ МРКОЊИЋУ: Тугу крије иза тамних наочара, унуци се не одвајају од ње (ФОТО/ВИДЕО)