МРВА МЕЛЕМА НА ЖИВУ РАНУ: Светозару Шарцу, који је преживео масакр на Коранском мосту 1991, стигло утешно решење Уставног суда Хрватске

Милена Марковић

19. 06. 2021. у 12:00

ДА није преживео покољ на Коранском мосту, не би било ове приче. Да није преживео, не би доживео да има и горег од смрти. А то је кад те, недокланог, годинама ломе и мрцваре, упркос правоснажној пресуди кољачу коме си у очи гледао док ти кундаком око избија.

МРВА МЕЛЕМА НА ЖИВУ РАНУ: Светозару Шарцу,  који је преживео масакр на Коранском мосту 1991, стигло утешно решење Уставног суда Хрватске

Светозар Шарац

Светозар Шарац.

Он је један од преживелих из покоља на Корани, код Карловца. Септембар, 1991. године. Тада је ова лепа, мирна и сасвим недужна река замућена крвљу тринаесторице људи уверених да бране једну лепу земљу којој су положили заклетву да ће бранити њену целовитост и интегритет.

Преживео је и поднео тужбу, која је добила на снази када је Михајло Храстов, предводник специјалне јединице хрватске полиције у коранском покољу, осуђен на вишегодишњу робију. Шарац је испоставио одштету хрватској држави: 520.000 куна за претрпљене страхоте.

Дуго се лечио. Дуго није имао сна. Ни данас га нема.

Ових дана Уставни суд Хрватске је делимично устао: будући да поступак по тужби Шарца предуго траје, казнио је неажурне, а надлежне судске органе и наложио, решењем, да недокланом Светозару Шарцу хрватска држава исплати 32.300 куна накнаде "због повреде права на суђење у разумном року", јер од одштетног захтева тужиоца, током протеклих година (готово две деценије) није донета парнична пресуда.

- Од вас сам чуо да је Уставни суд донео такво решење - каже нам Светозар Шарац, који је уточиште од свега што је доживео и што га прати, потражио у Банату. - Не могу да кажем да сте ме обрадовали, јер је дуг пут до пуне правде. Али, надам се да је ово почетак једне нове приче у мом и животу моје породице. Морам, ипак, да вам кажем да су нама руке везане. Шта ће и како ће се даље расплитати моја судбина, судбина човека који је гледао смрти у очи и упамтио јој лице и поглед, зависи од оних који суде.

Узгред, прича нам да покушава да превазиђе тај септембар 1991. године.

После је било и тежих тренутака. То је, кад жив доказујеш - да си жив.

- Не знам колико је било вештачења. Не памтим сва та лица, много је времена протекло. Замислите кад ме питају: "Јеси ли са оба ока стигао на корански мост?" Да ли ти је око избијено кундаком или си га сам себи избио?..." Па, један адвокат прихвати да ме заступа, после, одустане. Други преузме предмет, па се повуче. Ја ипак имам наду. Мислим да ће ново време расплести мој, као и друге случајеве страдања.

Ово је велика прича. Светозар Шарац са Кордуна још није испричао све.

ПРАВО НА ОДШТЕТУ

СВЕТОЗАР Шарац, по тужби коју је поднео 2003, тражи одштету од хрватске државе у износу од 520.000 куна уз затезне камате. Основ тужбе је да је "као заробљеник резервног састава бивше ЈНА" тешко повређен у нападу специјалне полиције Хрватске па је штета на коју се позива узрок дела против човечности међународног права. Он после коначне пресуде Михајлу Храстову, који је предводио специјалне јединице полиције Хрватске у масакру на коранском мосту, има право на одштету.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (2)

УПРАВО САЗНАЈЕМО! Вест коју је Вучић заборавио да саопшти: 100.000 људи који су добили ваучере од 5.000, добиће још 10.000 динара