ШКОЛОВАЊЕ СТАЈЕ НА ЈЕДАН ЗНАК: Ученици добијају јединствени образовни број, који ће важити све до студија

Љ. Б.

19. 06. 2021. у 10:53

ПОЈЕДИНЕ школе у Србији већ су ученицима поделиле Јединствени образовни број (ЈОБ), а Влада и Министарство просвете планирају да до септембра уведу Јединствени информациони систем просвете (ЈИСП) и ЈОБ за сваког ученика и студента.

ШКОЛОВАЊЕ СТАЈЕ НА ЈЕДАН ЗНАК: Ученици добијају јединствени образовни број, који ће важити све до студија

Фото Ж. Кнежевић

Очекује се да се на овај начин прати развој од предшколца до дипломца, али и сви подаци о просветарима и пословању школе. Тако ће, рецимо, моћи да се спрече скривања слободних радних места и да се види да ли професори раде на више факултета, без дозволе.

- Динамика уноса прати план и очекује се да ће подаци бити у базама до почетка нове школске године, а ЈИСП и ЈОБ ће имати значајну улогу у унапређењу образовног система - кажу, за "Новости", у Министарству просвете.

Иначе, у оквиру ЈИСП-а наћи ће се сви подаци о свим образовним установама у Србији, њиховим дозволама за рад, акредитацијама, наставном кадру, као и о свим ђацима и студентима.

Држава ће, након додељивања ЈОБ-а ученицима и студентима, бити у могућности да их прати кроз читаво школовање, од предшколског образовања, па до факултета.

Увођењем овог информационог система и ЈОБ-а за ђаке и студенте спречиће се велики број злоупотреба, а доћи ће се и до бољег усмеравања образовања ка потребама тржишта.

Наши саговорници из Министарства просвете појашњавају да ће овај свеобухватни систем први пут омогућити да се сагледају сви аспекти образовног система:

- Доступност таквих информација ће помоћи будућим ученицима и студентима да упишу школе и факултете чије дипломе су валидне и признате.

ЈОБ ученика и студената има 16 карактера и заштићен је од злоупотребе података.

ПОСЛЕ 20 ГОДИНА

ПРВИ планови за израду јединственог информационог система у просвети датирају од пре две деценије. Чак је 2007. године накратко прорадила једна верзија система за коју је потрошено два милиона евра страног кредита. После тога, сваки министар најављивао је завршетак ток пројекта.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)

ОДМАХ ГА БАЦИТЕ У СМЕЋЕ: Ево зашто не треба да се чува картон од јаја