ПОСЛЕ ШЕСТ И ПО ДЕЦЕНИЈА: Ограда из Северне Македоније стигла у Београд - враћена на место где је била од 1936. до 1956. (ФОТО)

Ј.М.

09. 06. 2021. у 19:13

ДЕО некадашње ограде која је била око садашњег Дома Народне скупштине у Београду, враћен је "на старо место" после равно 65 година.

ПОСЛЕ ШЕСТ И ПО ДЕЦЕНИЈА: Ограда из Северне Македоније стигла у Београд - враћена на место где је била од 1936. до 1956. (ФОТО)

Фото: Н. Скендерија

Специјалним летом у нашу земљу допремљен је данас после подне из Северне Македоније испред српског парламента у Београду, где су га радници потом постављали за примопредају, планирану за сутра ујуто у 7.30. Како је најављено у протоколу, председнику Скупштине Србије Ивици Дачићу предаће је сутра градоначелник Охрида Константин Георгиевски.

Реч је о сачуваном фрагменту ограде, дужине око 4 метра који је после демонтаже 1956. уграђен испред Титове виле "Биљана" у Охриду.

Фото: Монографија Дома Народне скупштине

Скупштине Краљевине Југославије

Ограда од кованог гвожђа, за коју су историчари уметности тврдили да је "раскошна и очаравајућа" постављена је 1936. године око Скупштине Краљевине Југославије и била је дуга око 500 метара. Рађена је по пројекту чувеног архитекте Николаја Краснова.

Фото: Музеј Града Београда

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (2)