ИТАЛИЈАНСКИ ПРОФЕСОР ПОРУЧИО ПРИШТИНИ: “Демолирате” чињенице - проглашавате српско културно наслеђе за албанско

Танјуг

08. 06. 2021. у 18:11

УГЛЕДНИ италијански политиколог и професор Универзитета у Трсту Стефано Пилото оценио је да најава косовских власти да ће аплицирати за чланство у организацију УНЕСКО показује цинични приступ Приштине споменицима и наслеђу Српске православне цркве на Косову.

ИТАЛИЈАНСКИ ПРОФЕСОР ПОРУЧИО ПРИШТИНИ: “Демолирате” чињенице - проглашавате српско културно наслеђе за албанско

Фото: Архива Новости

Пилото истиче у интервјуу за Косово онлајн да је било које тумачење које српско културно наслеђе на Косову, као и наслеђе СПЦ, третира као "косовско" или "албанско", озбиљно демолирање историјских чињеница.

Каже и да би међународна заједница требало да спречи чланство Косова у било којој међународној организацији, "све док питање статуса покрајине не буде дефинисано".

Претходно је велику буру у приштинским политичким круговима изазвала вест да је организација "Европа Ностра" уврстила манастир Високи Дечани на светску листу угроженог културног налеђа, због чега је косовски премијер Аљбин Курти писао премијерима више од 50 држава света наводећи да су Дечани на ту листу уврштени по политичкој линији.

-Мислим да је манастир Дечани заиста у потенцијалној опасности. Његова вредност је немерљива за културни идентитет читаве српске цивилизације, а неки екстремисти међу косовским Албанцима показали су да желе да избришу све историјске споменике и цркве који показују историјски легитимитет српске цивилизације на Косову и Метохији. Организација ''Европа Ностра'' је стара и добро позната институција, која нема никакву политичку етикету, већ само културну. Жалбе представника самопроглашене републике Косово нису релевантне, одбор ''Европа Ностре'' подвукао је то питање званичном декларацијом 1. јуна 2021. године, казао је Пилото.

Фото. Архива "Новости"

Курти, иначе, у писму тврди да је брига о културном наслеђу на Косову нешто чиме се Косово поноси, а такође и да су споменици Српске православне цркве у добром стању.

Пилото такве тврдње види као вештачки инструмент Приштине за чланство у УНЕСКО.

-Представници самопроглашене републике Косово покушавају да стекну кредибилитет изјављујући да им је стало до српских споменика и цркава, али понављање чинова насиља над Србима у региону, не само планирана девастација 17. марта 2004. године, него такође, разарања гробаља и напади на српско становништво и грађевине показују вољу неких екстремиста меду косовским Албанцима да све више уништавају, подсећа Пилото уз оцену да је кредибилитет представника Косова слаб.

Пилото додаје да жалбе Приштине тој организацији показује "лицемерно понашање" представника Косова.

Високи Дечани / Фото Танјуг

Манастир Високи Дечани

-Они желе да искористе невероватну историјску и уметницку вредност српских манастира на КиМ да би стекли легитимитет на међународном нивоу, цак претварајући се да ти манастири припадају величини косовско-албанског становништва, тврди Пилото и поручује да би свет требало да зна истину.

У тексту се наводи и да се Косово обавезало Вашингтонским споразумом да неће тражити пријем у међународне организације, али да приштинске власти најављују да ће поднети захтев за чланство у УНЕСКО.

Фото З. Јовановић

То је корак који дефинише цинични приступ Приштине, каже Пилото и објашњава:

-Они сматрају да тиме што су је УНЕСКО навео манастире Дечани, Пећ, Призрен и Грачаница као наслеђе човечанства, они имају право да буду чланови. Али сви ти манастири припадају српској цивилизацији и били су под косовско-албанским нападом током последњих 40 година, након Титове смрти. Међународна заједница треба да заустави сваки покушај Приштине да се пријави било којој међународној организацији све док питање статуса покрајине не буде дефинисано, рекао је, између осталог италијански политиколог.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (1)

ЉУБАВ ЗА БЕОГРАД НА ПРВИ ПОГЛЕД: Страни предавачи и академци у студентском дому Рифат Бурџевић одушевљени нашом земљом и људима