ПОБЕДА НАД КОРОНОМ ЈЕ ПРИЛИЧНО ДАЛЕКО: У Српској академији наука и уметности одржан скуп о ковид-инфекцији

Љ. БЕГЕНИШИЋ

05. 06. 2021. у 11:11

КОЛЕКТИВНИ имунитет који је стечен било природним путем, било имунизацијом, најбоља је брана епидемији.

ПОБЕДА НАД КОРОНОМ ЈЕ ПРИЛИЧНО ДАЛЕКО: У Српској академији наука и уметности одржан скуп о ковид-инфекцији

Фото Танјуг

До њега ћемо стићи када бар 70 одсто становништва буде заштићено. Зараза јењава, али још нисмо победили, а превентивне мере треба и даље поштовати.

Ово су основне поруке са научног скупа "Ковид 19 пандемија: поруке, нова сазнања и дилеме", који је одржан у САНУ, а на коме су представљене активности Академије у вези са најновијим научним сазнањима о пандемији ковида.

- Превенција која подразумева ношење маски и дистанцу и вакцинација су кључне ствари у борби против епидемије - рекао је за "Новости" академик Миодраг Чолић.

- Мере ће морати да се поштују у мањој или већој мери све док Светска здравствена организација не донесе препоруку да оне више нису потребне. Стицање колективног имунитета је од кључне важности, а били бисмо задовољни када би 70 одсто становништва стекло имунитет. Данас смо још испод 50 одсто.

Академик Чолић истакао је и да је потребно примити обе дозе вакцине, како би она била ефикасна, али, како каже, проблем је што има велики број грађана који се нису ревакцинисали.

- Велика је разлика између броја оних који си добили прву дозу и оних који су примили и другу дозу вакцине, није јасно због чега је то тако, али подаци говоре да се велики број оних који приме прву дозу не јави за другу - навео је овај академик.

Он не верује да ће на јесен бити новог таласа, могуће је да се епидемија појави али у знатно мањем обиму него до сада.

Иначе, Чолић је на скупу представио обимну студију о значају имунитета у борби са ковидом.

Председник САНУ Владимир Костић изразио је бојазан што се често говори да смо победили епидемију:

- Победа је још прилично далеко, имамо смиривање које још ништа не значи.

Податке о томе да је у Србији од почетка пандемије оболело око 713.000, да је умрло 7.000 грађана, саопштила је др Тања Пекмезовић. Навела је и да је свету оболео 171 милион људи, а умрло четири милиона. У Србији су била четири таласа епидемије, а у свету три.

- Због епидемије су патиле неке друге области здравства: скриниг малигних болести, лечење дијабетеса, стоматолошка заштита, психијатријско лечење, али жртва је било и планирање породице - навела је она.

Др Горан Стевановић, директор Инфективне клинике, говорио је о искуству лекара током пандемије.

Проф. др Тања Јовановић истакла је да је 12 вакцина у свету добило дозволу за употребу и одговорила на једно од најчешћих питања - да ли ће бити потребна трећа доза вакцине:

- Особе које нису развиле имунитет након две дозе, треба да приме или трећу дозу или неки други тип вакцине. По свему судећи, они који нису реаговали на две дозе једног цепива неће ни на трећу.

Према њеним речима, већина научника сматра да ће ковид 19 прећи у сезонску болест и да ће бити потребна сезонска вакцина.

ЛОНЧАР И КОСТИЋ О ЈАВНОМ ЗДРАВЉУ

МИНИСТАР здравља Златибор Лончар састао се са председником САНУ Владимиром Костићем.

- Разговарали су о изазовима очувања јавног здравља у условима глобалне пандемије и другим актуелним питањима од значаја за даље унапређење здравственог система Србије - саопштено је из Министарства здравља.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)

СРБИМА ЕПАРХИЈА У МАКЕДОНИЈИ? Идеје уочи дијалога о аутокефалности МПЦ