ХОЋЕ ДА ВИШЕ НЕ КРОЧИМО НА КОСМЕТ: Удружење расељених Срба из Ђаковице о "потерницама" које су освануле у њиховом родном граду

Д. ЗЕЧЕВИЋ

31. 05. 2021. у 20:52

ПРОТЕКЛОГ викенда Ђаковица је била облепљена плакатима са сликама расељених Срба, које су по граду, па чак и дрвећу постављали представници Удружења несталих Албанаца из овог града.

ХОЋЕ ДА ВИШЕ НЕ КРОЧИМО НА КОСМЕТ: Удружење расељених Срба из Ђаковице о потерницама које су освануле у њиховом родном граду

Фото Принтскрин

На фотографијама је десетак наших сународника који више не живе у овом граду, међу њима и генерал Божидар Делић. Председница Удружења Саније Бериша рекла је на локалној телевизији да је нови списак са именима Срба које сматрају наводним злочинцима предат полицији и да захтевају хапшење Срба који су на фотографијама.

- Захтевима за хапшење расељeних, Србима се цртају мете на челу и тиме не само да желе да спрече наш повратак у Ђаковицу, него чак и наше посете Косову и Метохији. Хоће да никада више не крочимо на КиМ. То је чиста провокација према онима који су били приморани да напусте свој град и оставе све, а да притом ништа нису скривили. Лично сам се још раније, после сличних ситуација пријавио Специјалном суду у Приштини и захтевао сам да ме саслушају, да им дам исказ, али ме нису позвали - каже, за "Новости", Ђокица Станојевић, председник Удружења расељених Срба из Ђаковице.

Он наглашава да је уверен да је то што се нашао на плакатима који су осванули у Ђаковици, посебан атак Албанаца на њега зато што није отуђио своју имовину у овом граду, а која се налази на атрактивној локацији. И док истиче да расељени Срби углавном нису отуђили своје куће, станове и имања, Станојевић сматра да се иза овог најновијег притиска јасно види намера да се спречи повратак расељених.

- У самом граду, у Ђаковици до 1999. године живело је око 8.000 Срба док нас је у читавој општини било око 12.500. Већина наше имовине је, међутим, узурпирана и уништена попут кућа у Српској улици где је било око 2.000 српских домаћинстава, а сада су или срушене или су "заузете" јер су се Албанци уселили у њих - каже Станојевић.

Како каже наш саговорник, он као и сви расељени Срби више од две деценије нису на својој дедовини:

- Очита је жеља Албанаца из Ђаковице да се никада више и не вратимо. А, треба рећи и да сви притисци усмерени према расељенима потичу од сестре једног од команданата тзв. ОВК за подручје Ђаковице.

КРИВИ ЈЕР ВОЛЕ СВОЈУ ЗЕМЉУ

НИКО од Срба чије се фотографије налазе на овим плакатима, није починио никакво зло Албанцима. Али, с обзиром на то да је кривица волети и бранити свој народ и своју државу, онда смо криви - каже Ђокица Станојевић, председник Удружења расељених Срба из Ђаковице.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)