АДВОКАТИ ПРЕТЕ ДА ЋЕ ШТРАЈКОВАТИ: Браниоци спремни на обуставу рада уколико не буду повучене предложене измене закона о парницама

В. ЦРЊАНСКИ СПАСОЈЕВИЋ

25. 05. 2021. у 08:05

ГРУПА адвоката блокирала је јуче на 10 минута улаз у Теразијски тунел у знак упозорења да ће, уколико законодавац не повуче Предлог измена Закона о парничном поступку до 1. јуна, ступити у обуставу рада.

АДВОКАТИ ПРЕТЕ ДА ЋЕ ШТРАЈКОВАТИ: Браниоци спремни на обуставу рада уколико не буду повучене предложене измене закона о парницама

Фото В. Ц.

Како су пре тога оценили на протестном скупу испред Адвокатске коморе Србије, измене су противуставне и нарушавају правну сигурност.

Према речима адвоката Јелене Павловић која се обратила окупљенима, затечени су предлогом прописа који је 19. маја освануо на сајту Министарства правде, када је и отворена јавна расправа. Адвокати су против договора који су у понедељак ујутро постигли министарка правде Маје Поповић и председник АКС Виктор Гостиљац, а који предвиђа да ће расправа трајати све док се не постигне консензус. Адвокати пак сматрају да актуелне измене треба повући "јер су непоправљиве и смањују ниво достигнутих права".

Највише замерки односи се на одредбе које предвиђају одбацивање тужбе или жалбе на тужбу уколико странка не плати таксу. У тим случајевима сматраће се да је тужбу сама странка повукла. Адвокати кажу да то значи да они са скромним примањима потпуно губе приступ правди. Такође, предвиђено је да се законске одредбе примењују ретроактивно, што је, кажу, директно супротно Уставу и угрожава више од 800.000 парница које су у току.

МИНИСТАРСТВО ОЧЕКУЈЕ САРАДЊУ

МИНИСТАРКА правде и председник АКС заједничким саопштењем желе да потврде да ће се у даљим разговорима размотрити све примедбе како би се дошло до решења у општем интересу, саопштило је ово Министарство:

- Јавна расправа је тек почела, а циљ измена је постизање усклађености са ЕУ стандардима, унапређење ефикасности правосуђа, скраћивање трајања поступака, равномерна оптерећност судова...

Измене предвиђају и олакшице судовима када одлучују у масовним споровима, као што су нпр. тужбе против банака, али адвокати тврде да понуђена решења иду на штету заступника и грађана. Рецимо, ако је неко поднео четири различите тужбе за четири кредита, чак и ако добије сва четири спора, суд може у једном да му додели трошкове поступка, а да у преостала три мора да их плати, пошто је судија оценио да је једним поступком могао да обухвати све тужбе. За адвокате је спорна и обавезна електронска коресподенција са судом, као и то што ће код захтева о изузећу судије практично одлучивати сам судија и још ће моћи да казни странку ако процени да је циљ захтева одуговлачење поступка. Од 430 чланова Закона мења се више од 170.

Адвокатска комора Србије није организовала протест, али га подржава, рекао је, за "Новости", председник АКС Виктор Гостиљац.

- Протест је оправдан и схватамо га као део заједничких напора да дођемо до најбољег решења у вези са изменама ЗПП - каже Гостиљац.

- Управни одбор АКС ће на седници 29. маја извршити свеобухватну анализу Нацрта закона и донети одлуке.

 

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)

ОСРЕДАК ЧУВА БЛАГА ПРИРОДЕ: Специјални резерват код Крушевца један од најбогатијих мочварних станишта