ПРОВЕРЕНО ДЕЛУЈЕ: Дендротерапија, лековито грљење дрвећа

Бојана Јовановић

24. 06. 2024. у 20:24

Људи су одвајкада знали сами себи да помогну и лекове за оно што их мучи проналазили у природи. Онда су се, модернизацијом друштва, све више удаљавали од ње и махом слепо ослањали на фармакологију и званичну медицину.

ПРОВЕРЕНО ДЕЛУЈЕ: Дендротерапија, лековито грљење дрвећа

Фото Shutterstock

Људи су одвајкада знали сами себи да помогну и лекове за оно што их мучи проналазили у природи. Онда су се, модернизацијом друштва, све више удаљавали од ње и махом слепо ослањали на фармакологију и званичну медицину. Потом су поново почели да јој се окрећу, проналазећи у њој утеху и лек.

Један од алтернативних видова лечења је и дендротерапија, односно грљење дрвећа. У неким земљама она спада и под званичну медицину, јер и научно доказано помаже. И док је широм света потпуно нормално да у парку видите некога док грли стабло, код нас ће вас још погледати са подозрењем ако то учините. Можда са мањим чуђењем него раније, од како је, пре неколико година, Новак Ђоковић обелоданио да је препознао лековитост дендротерапије, али и даље није реч о уобичајеном понашању. А само један загрљај дрвета дневно, у трајању од три или више минута (колико год вам прија) донеће вам и однети много тога. Донети благодети, а однети симптоме болести. Јер сви смо, попут дрвећа, на неки начин повезани са нашом заједничком мајком Земљом. Дрвеће корењем, а ми стопалима, којима свакодневно ходамо по њеном тлу. Све у природи је повезано и сви смо део једне исте целине, зато није ни чудо што нам дрвеће може помоћи. И док ћете у загрљају било које врсте дрвета смањити ниво стреса, анксиозности и подићи енергију, неће вам свако од њих помоћи на исти начин што се тиче болести.

Тако, рецимо, у овој грани народне медицине доказано је да врба помаже у избацивању вишка воде из тела, јача уринарни систем и снижава притисак, борови и чемпреси снижавају температуру, исто као и багрем, смоква јача срце и прочишћава читав организам, смрека смањује отоке и убрзава опоравак од прелома. Ум ћете умирити и оснажити отпорност стомака ако загрлите брест, јавор ће вам смањити болове, глог снизити притисак и побољшати варење, бреза ослободити од токсина, а шљива „очистити“ слезину и желудац.

Побољшаћете отпорност на стрес, концентрацију и циркулацију, уколико загрлите букву, док ће вам кестен ублажити реуматске тегобе и помоћи да се решите несанице. Грљење храста, светог дрвета у српској традицији, својеврсна је антистресна терапија и „подизач“ позитивне енергије. Уз то, храст побољшава циркулацију и убрзава процес оздрављења. С обзиром на то да су временски услови идеални за боравак у хладовини, кад сте већ тамо, загрлите на трен оног ко вам ју је даровао. Ако ни због чег другог, онда из захвалности.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ЗАСТРАШУЈУЋЕ УПОЗОРЕЊЕ ИЗ АМЕРИКЕ: Избиће велики рат, сукоб је неизбежан - биће укључени САД и Русија?

ЗАСТРАШУЈУЋЕ УПОЗОРЕЊЕ ИЗ АМЕРИКЕ: Избиће велики рат, сукоб је неизбежан - биће укључени САД и Русија?

НА БЛИСКОМ истоку ће избити велики рат између Израела, Хезболаха и Ирана, који би могао да укључи чак и Русију, рекао је главни уредник Форбса Стив Форбс.

24. 07. 2024. у 07:00

МУЖА ИСПОЛИВАЛА КЉУЧАЛОМ ВОДОМ: Умро у најгорим мукама - када се открило зашто, људи тражили њено ослобађање

МУЖА ИСПОЛИВАЛА КЉУЧАЛОМ ВОДОМ: Умро у најгорим мукама - када се открило зашто, људи тражили њено ослобађање

ИМЕ Коринe Смит многи повезују са женом која је одлучила да свесно жртвује себе због терора који су преживела њена деца, други је ипак зову бескомпромисном убицом.

22. 07. 2024. у 17:39

Коментари (0)

ЕГЗОТИЧНА ПОНУДА НА АФРИЧКОМ МЕДИТЕРАНУ: Ово не смете пропустити - цене никад ниже!