ВОДЕЋИ КРИВАЦ ИЗНЕНАДНЕ СМРТИ ЛАКО МОЖЕ ДА ПРЕВАРИ: Први симптом "прескакање" срца, а тест од 30 секунди спашава живот

Novosti online

10. 06. 2023. у 13:36

МНОГИ људи имају поремећаје срчаног ритма или аритмију, а да то ни не схватају. Најчешћи тип је атријална фибрилација или лепршање преткомора, која узрокује неправилан и често необично брз откуцај срца.

ВОДЕЋИ КРИВАЦ ИЗНЕНАДНЕ СМРТИ ЛАКО МОЖЕ ДА ПРЕВАРИ: Први симптом прескакање срца, а тест од 30 секунди спашава живот

Фото Shutterstock

Атријална фибрилација драстично повећава ризик од можданог удара, а ако се дијагностикује, може да се лечи.

У Србији се процењује да од око 24.000 можданих удара који се десе на годишњем нивоу, готово сваки пети је узрокован најчешћим поремећајем срчаног ритма.

- Оно што остаје забрињавајуће јесте велики број људи којима није дијагностикована аритмија и не знају уопште да живе са повећаним ризиком од можданог удара. Проналажење људи са овом скривеном претњом мора да буде приоритет - каже професор др Сир Нилеш Самани, док др Труди Лобан додаје:

 - Поремећаји срчаног ритма су водећи узрок изненадне смрти и разорних можданих удара. Много мали број људи је тога свесно -.

Важно је препознати знакове упозорења на аритмију, а ево шта треба да знате:

Атријална фибрилација је најчешћи поремећај срчаног ритма у старијим старосним групама.

Многа стања могу да изазову проблеме са срчаним ритмом, укључујући поремећаје штитне жлезде, инфекције и апнеју у сну. Окидачи такође могу да укључују стрес, кофеин, дуван, алкохол, дијеталне пилуле и лекове за кашаљ или прехладу.

Знакови упозорења

Кључни знаци упозорења, према речима лекара, јесу осећај ударања или треперења у срцу или грудима, вртоглавице, осећај несвестице, недостатак даха, нелагодност у грудима и осећај претераног умора. Ове ствари не значе аутоматски да се ради о проблему са срцем, али је важно да проверите све симптоме.

 - Не доживљавају сви ове симптоме и, у неким случајевима, пацијенти уопште не могу да осете симптоме - упозорили су доктори.

Како измерити срчани ритам?

Постоји много начина на које срчани ритмови могу да се мере, обично помоћу ЕКГ-а (електрокардиограма). Можете и сами да проверите свој пулс код куће.

 Најлакши начин да откријете аритмију јесте да опипате свој пулс, а тиме и срчани ритам - да ли је неправилан, пребрз или преспор? Тако једноставна ствар, као што је провера ритма од 30 секунди, може буквално да вам спаси живот.

Када пронађете свој пулс, одржавајте чврст притисак и бројите откуцаје 30 секунди, а затим помножите са два да бисте добили пулс у откуцајима у минути. Ако вам је срчани ритам неправилан, требало би да бројите један минут и да не множите.

(Мондо)

БОНУС ВИДЕО:

УМЕСТО ЛОКОМОТИВЕ: Погледајте како снагатор из Аустрије вуче комплетну железничку композицију

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (1)

ВРЕЛИ ПОЉУПЦИ: Сања Кужет у интимној сцени са познатим глумцем - сећате ли се кутног филма? (ФОТО)